Bănci și Asigurări

Decat sa vanda actiuni, SIF-urile prefera o majorare de capital la BCR in perspectiva listarii

Decat sa vanda actiuni, SIF-urile prefera o majorare de capital la BCR in perspectiva listarii

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: Participatiile detinute la BCR sunt si vor fi cele mai importante participatii generatoare de profit pentru SIF-uri

26.11.2008, 17:38 141

Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri) vor sustine o majorare de capital social la BCR in locul vanzarii de actiuni proprii, asa incat cea mai mare banca de pe piata sa intruneasca conditiile necesare listarii din 2009, conform angajamentului asumat de Erste Bank, actionarul majoritar, prin contractul de privatizare.
"SIF-urile nu vor vinde actiuni din pachetele lor pentru a lista banca. Cred ca este mai favorabila emiterea unui nou pachet de actiuni care sa fie pus in circulatie, o majorare de capital social care sa se adreseze unui numar foarte mare de investitori individuali si institutionali. BCR va strange astfel bani din piata plasandu-si propriile actiuni. Daca se ia in calcul varianta vanzarii de actiuni, premisa ca actionarii vor vinde nu este asigurata. Astfel ca volumul de tranzactii va fi redus, si acest titlu nu va fi foarte atractiv", a comentat pentru ZF Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania si unul dintre cei doi reprezentanti ai celor cinci SIF-uri in Consiliul de Supraveghere al BCR.
Actionarii BCR vor trebui sa aprobe o majorare de capital sau sa vanda din participatiile detinute pentru ca banca sa indeplineasca conditiile de listare la Bursa, programata pentru anul viitor. Conditiile de listare pentru categoria 1 a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spun ca actiunile emitentului trebuie sa fie din aceeasi clasa, iar dispersia acestora sa fie de cel putin 25% din numarul total de actiuni catre cel putin 2.000 de actionari. Grupul austriac Erste controleaza aproape 70% din capitalul bancii. Austriecii au reconfirmat in aceasta vara ca intentioneaza sa-si respecte angajamentul asumat prin contractul de privatizare de a lista BCR in termen de trei ani, adica pana in toamna lui 2009, desi nu sunt incantati de perspectiva neobisnuita de a avea doua banci listate in paralel pe aceeasi piata - Erste si BCR. Cele cinci SIF-uri cumuleaza 30,1175% din actiunile celei mai mari banci locale. Actionari minoritari sunt, printre altii, fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV cu 0,02%, Middle Europe Opportunity Fund II NV cu 0,018%, Actinvest SA cu 0,0020%, Certinvest cu 0,0001%. Persoanele fizice detin 0,66% din capitalul bancii.
Incepand din luna august, SIF-urile sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere prin Mihai Fercala si Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, dupa mai bine de un an de absenta, perioada in care SIF-urile nu si-au putut ocupa cele doua locuri alocate din cauza neindeplinirii unor prevederi statutare care au fost modificate de AGA din august.
Cu toate acestea, SIF-urile nu au intrat in Consiliu cu obiective deosebite sau proiecte concrete privind evolutia BCR. O Adunare Generala a Actionarilor care sa discute despre listarea BCR va avea loc cel mai devreme in luna aprilie 2009, cand se vor discuta si rezultatele financiare ale bancii pe 2008, estimeaza Fercala.
Printre cele mai importante obiective pentru SIF-uri in calitate de actionari ai BCR este conservarea cotei de 40% din profitul net destinata acordarii de dividende stabilit de comun acord cu grupul Erste.
"Nimeni nu isi propune sa modifice pragul de acordare a dividentelor care a fost stabilit la 40% din profitul net. Participatiile detinute la BCR sunt si vor fi cele mai importante participatii generatoare de profit pentru SIF-uri", a continuat Fercala. Reprezentantul SIF3 a argumentat ca SIF-urile se afla in pozitia de solicita distribuirea cotei de dividend pentru a compensa lipsa posibilitatilor de a obtine profit din alte operatiuni. Cu toate acestea, daca banca va avea nevoie de lichiditati, SIF-urile vor fi "rezonabile" in a solicita dividende.
"Cred ca SIF-urile vor fi suficient de atente in a analiza si cadrul economic in care isi deruleaza BCR activitatea. Daca banca va avea nevoie de lichiditati multiple pentru a nu-si pierde cota de piata sau clienti, cred ca vom fi destul de rezonabili atunci cand se va lua in discutie alocarea dividentelor din profitul net", a spus Fercala.
Nivelul de provizioane pe care banca va trebui sa il asigure si care va fi suportat direct din profitul net este principalul factor care pune presiune asupra cotei de dividende. SIF Transilvania (SIF3) controleaza 6% din capitalul social al BCR, insa plasamentele in banci si companii de asigurari detin o pondere de 21% din portofoliul de aproape 300 de companii al societatii. SIF3 mai detine participatii la BRD de aproape 5,5% din capitalul bancii, la Bancpost de aproape 5% si la Banca Transilvania de circa 2%, potrivit lui Fercala.
"Din pacate nu avem participatii mari si la alte banci. Ne intereseaza sa achizitionam in special actiunile bancare care se tranzactioneaza pe piata. Dar deocamdata suntem in expectativa ca majoritatea investitorilor", a conchis Fercala.
 
Proiect pentru un vehicul de finantare a BCR
BCR ar urma sa infiinteze o structura speciala de tip SPV pentru finantarea bancii, existand si posibilitatea ca vehiculul respectiv sa devina emitent in cadrul programului de emisiuni de obligatiuni de maximum 3 miliarde de euro, conform hotararii adoptate de actionari la sfarsitul lunii august.
"Exploram toate optiunile care sa ne permita sa continuam aplicarea strategiei de dezvoltare a activitatii de creditare pe retail", a declarat pentru ZF Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, fara a preciza in ce faza se afla proiectul si cum ar urma sa functioneze noua structura. Comitetul executiv al BCR a fost mandatat sa se ocupe de aprobarea documentatiei, semnarea acordurilor necesare si stabilirea plafonului anual in cadrul sumei de 3 miliarde de euro, precum si de stabilirea termenilor si conditiilor aferente fiecarei emisiuni de obligatiuni realizata in cadrul progamului.
Banci precum Raiffeisen au recurs deja la infiintarea unor vehicule speciale in strainatate care sa le permita sa mobilizeze resurse de finantare prin vanzarea de active, pe baza de securitizare. Astfel de operatiuni impun insa standardizarea creditelor care urmeaza a fi securitizate, precum si o buna calitate a acestora, astfel incat titlurile care sunt de obicei vandute prin plasament privat sa poata gasi cumparatori.
BCR depinde in mare masura de Erste Bank pentru asigurarea finantarilor in euro, mai ales pentru clientii companii, in timp ce pentru segmentul de retail incearca sa acopere cat mai mult din necesar prin atragerea de depozite la termen. Actionarul majoritar a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca pe segmentul corporate nu vizeaza angajarea in afaceri de dimensiuni mari sau in atragerea de noi clienti, concentrandu-se pe acordarea de servicii financiare pentru clientii existenti.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO