Bănci și Asigurări

De ce nu afişează bancomatele valoarea în lei a comisionului de retragere? Răspunsul ARB: Păi nu scrie în contract?

18.09.2015, 15:51 3029
 

Septimiu Tulpan, preşedintele  Comisiei de Carduri din cadrul Asociaţia Română a Băncilor, afirmă că băncile nu afişează valoarea nominală, în lei, a comisionului de retragere de la bancomat, pentru că acesta se calculează ulterior.

”Clientul a citit contractul şi ştie ce comision are.  Nu este nevoie ca banca să îl calculeze la bancomat”, a spus Tulpan.

Noua legislaţie de protecţie a consumatorului prevede ca băncile să publice pe ecranele bancomatelor comisioanele percepute la retragere, însă băncile au preferat să publice comisioanele în valoare procentuală sau să indice condiţiile contractuale în loc să calculeze comisionul în valoare nominală, astfel încât clientul să fie în cunoştinţă de cauză atunci când ia decizia de a retrage banii de la un anume ATM.

Astfel, dacă o persoană retrage 1.000 de lei de la bancomat, îi apare mesajul ”Acceptaţi condiţiile contractuale” sau ”Comisionul este de 0,2%/ 0,5%”, dar nu şi suma nominală pe care o plăteşte băncii pentru acea operaţiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO