Bănci și Asigurări

Danske Bank: Cu siguranţă BNR este conştientă de slăbiciunea economie. Va reduce dobânda cu încă un sfert de punct procentual

Danske Bank: Cu siguranţă BNR este conştientă de slăbiciunea economie. Va reduce dobânda cu încă un sfert de punct procentual

Autor: Ciprian Botea

28.01.2012, 11:25 1212

Banca naţională urmează să reducă dobanda-cheie cu încă un sfert de punct procentual la şedinţa de politică monetară de joi în condiţiile în care economia romanească are nevoie de stimulente, consideră analiştii băncii daneze Danske Bank.

"Nu există îndoială că banca centrală este conştientă de creşterea foarte slabă a economieiromaneşti, iarla ultima şedinţă de politică monetară care a avut loc la începutul lunii ianuarie a decis să reducă cu un sfert de punct procentual dobanda-cheie. Ne aşteptăm la încă o reducere de un sfert de punct la şedinţa următoare", afirmă analiştii băncii daneze.

Scenarii potrivit cărora BNR va continua ciclul de relaxare a politicii monetare au şi analiştii Erste, care se aşteaptă la reducerea dobanzii-cheie pană la 5,5%săptămana aceasta pe fondulscăderiisemnificative a inflaţiei, al disciplinei fiscale arătate de Guvern şi al nivelului confortabil al rezervelor valutare care permite intervenţii în orice moment.

Analiştii Erste cred că BNR va reduce dobanda la lei chiar dacă spun că orientarea politicii monetare ar putea constitui un subiect fierbinte pe agenda discuţiilor dintre FMI şi BNR care se vor desfăşura în perioada următoare, în condiţiile în care experţii Fondului şi-au menţinut opinia că ultima reducere a dobanzii-cheie ar fi fost prematură în actualul context extern.

Şi Raiffeisen crede că dobanda ar putea ajunge la 5,5% pe 2 februarie, deşi iniţial analiştii băncii austriece anticipau că acest nivel ar fi urmat să fie atins de-abia în trimestrul al doilea. Principalul argument invocat este tot scăderea rapidă a inflaţiei.

BNR a redus dobanda-cheie cu o jumătate de punct procentual în ultimele două şedinţe de politică monetară, cea din noiembrie 2011 şi cea de la începutul acestui an.

Scăderea inflaţiei din toamna anului trecut a permis BNR să reia ciclul de relaxare a politicii monetare, întrerupt la jumătatea anului 2010, odată cu adoptarea măsurilor de austeritate de către Guvern.

De asemenea, BNR a permis o fluctuaţie mai mare a dobanzilor pe piaţa interbancară, băncile ajungand să se împrumute între ele pe termene mai mici de trei luni la costuri sub rata dobanzii de politică monetară. BNR a sporit lichiditatea din piaţă prin operaţiuni repo (finanţare contra titluri de stat).

Danske Bank, care s-a remarcat în trecut cu evaluări dintre cele mai pesimiste privind economia romanească, continuă să vadă o depreciere a cursului pană la 4,45 lei/euro în următorul an. Danezii şi-au mai înmuiat însă prognozele după ce în toamna anului trecut se aşteptau ca într-un interval de numai trei luni cursul să ajungă la 4,65 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO