Bănci și Asigurări

Danezii revin cu prognoze apocaliptice despre curs: 4,65 lei/euro în ianuarie

Danezii revin cu prognoze apocaliptice despre curs: 4,65 lei/euro în ianuarie

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

23.10.2011, 15:03 2128

Danske Bank, instituţia de credit daneză care s-a remarcat încă dinainte să înceapă criza în 2008 prin cele mai pesimiste evaluări privind economia României, revine cu o prognoză de curs "neagră": leul s-ar putea deprecia abrupt în următoarele trei lun, cursul ajungând la un record de 4,65 lei pentru un euro în ianuarie.

În viziunea analiştilor danezi euro ar putea rămâne deasupra pragului de 4,5 lei pe tot parcursul următoarelor douăsprezece luni.

Este de departe cea mai pesimistă prognoză de curs de pe piaţă, chiar dacă şi alţi analişti văd cursul la 4,35 lei/euro în prima parte a anului viitor.

Previziunile s-au înrăutăţit brusc, analiştii danezi invocând tensiuni în creştere legate de impactul prăbuşirii Greciei asupra sistemelor bancare din Europa de Sud-Est.

Încă din 2007, Danske avertiza că România prezintă cel mai mare risc de aterizare dură a economiei, atrăgându-şi replici dure din partea BNR. De altfel, guvernatorul BNR a criticat de mai multe ori de-a lungul timpului previziunile de curs ale danezilor. În ultimul an aceştia şi-au limitat comentariile privind România.

Euro a urcat în ultima lună pe piaţa valutară de la Bucureşti la peste 4,36 lei/euro, în timp ce cursul oficial calculat de BNR a trecut doar de două ori peste 4,35 lei/euro, deprecierea fiind de până la 3%, faţă de un maxim de 10% în cazul forintului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO