Bănci și Asigurări

Dan Radu Ruşanu este noul favorit pentru preluarea conducerii ASF

Dan Radu Ruşanu este noul favorit pentru preluarea...

Autor: Cristian Hostiuc

18.02.2013, 22:18 1218

Dan Radu Ruşanu, unul dintre liderii puternici ai PNL, este noua variantă pentru preluarea şefiei noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF). Conform unor surse din PSD, liderii politici de la guvernare au decis să meargă pe mâna lui Ruşanu, care în urmă cu mai bine de 10 ani a fost şi preşedintele EximBank.

Din momentul în care s-a anunţat înfiinţarea ASF, o autoritate care preia sub administrare piaţa de asigurări, piaţa de pensii private şi piaţa de capital, mai multe nume au fost vehiculate pentru această poziţie. Iniţatorul legii de înfiinţare a ASF-ului, Florin Georgescu, care în toamna anului trecut era ministru de finanţe, a fost primul nume vehiculat. După terminarea mandatului de ministru de finanţe, în guvernul Ponta 1, Florin Georgescu a decis să se întoarcă la BNR, unde este prim-viceguvernator. Alte nume vehiculate au fost: Mircea Ursache, Daniel Dăianu sau Mihai Fercală. 
 
Dan Radu Ruşanu este un nume binecunoscut în mediile financiare, având în vedere că din postura de parlamentar a fost membru şi a condus comisia de buget-finanţe. Înfiinţarea ASF-ului nu a stârnit o reacţie pozitivă din partea autorităţilor care trebuie să fie incluse în acest nou organism, respectiv asigurările, piaţa de capital şi pensiile private. Şefii acestor instituţii (CSA, CNVM şi CSSPP) au salutat înfiinţarea acestui organism, spunând că acest organism este util, dar înfiinţarea lui nu trebuie făcută în grabă.
 
Într-o primă variantă, în ASF ar fi trebuit să intre şi supravegherea bancară, pe care o coordonează Florin Georgescu în cadrul BNR, dar guvernatorul BNR nu a fost de acord ca acest departament să plece din banca centrală. 
 
Dan Radu Ruşanu este un vechi membru al PNL, iar în perioada în care Convenţia Democratică a fost la putere (1996-2000), el a ocupat poziţia de preşedinte al EximBank. 
 
ASF-ul va avea un preşedinte, trei vicepreşedinţi şi încă 11 membri. Fiecare din cei care vor intra în acest consiliu de conducere format din 15 oameni trebuie să aibă experienţă financiară de cel puţin 10 ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO