Bănci și Asigurări

Cursul valutar a crescut uşor în prima oră a şedinţei de marţi

Autor: Stefan Musgociu

06.12.2011, 10:34 250

Cursul valutar a crescut uşor în prima oră a şedinţei de marţi, euro urcând la 4,3535 - 4,3550 lei, deprecierea leului şi a monedelor statelor din regiune fiind cauzată indirect de scăderea euro în raport cu dolarul, după ce S&P a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro.

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3500 - 4,3530 lei/euro, foarte aproape de ultimele cotaţii de luni, de 4,3500 - 4,3520 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a crescut uşor, astfel că la puţin timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,3535 - 4,3550 lei.

"Deprecierea nesemnificativă a leului, dar şi a celorlalte monede ale statelor din regiune, a fost determinată indirect de scăderea euro în raport cu dolarul după avertismentul S&P. Întrucât valutele din regiune sunt considerate mai riscante decât euro, orice scădere a monedei europene influenţează şi monedele statelor din regiune. Piaţa locală este marcată de lipsa de interes a jucătorilor pentru leu şi aceasta se reflectă în volumele foarte reduse de valută tranzacţionată", a afirmat un dealer.

Euro s-a depreciat în raport cu dolarul, marţi, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat că ar putea coborî ratingurile a 15 state din zona euro dacă liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil şi decisiv de soluţionare a crizei.

Avertismentul fără precedent lansat luni noapte de S&P a oprit creşterea susţinută a burselor, care a început săptămâna trecută şi a cotinuat luni, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit un proiect de modificare a Tratatului UE în vederea introducerii de controale şi sancţiuni stricte pe bugetele ţărilor din zona euro.

Într-o intervenţie televizată la câteva minute după anunţul Standard&Poor's, ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, a indicat că decizia agenţiei ilustrează o problemă de încredere la nivel european, şi nu vizează situaţia Franţei în particular.

Ministrul a adăugat că guvernul francez nu va adopta noi măsuri de austeritate şi că potrivit lui analiza agenţiei nu a luat în calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE.

Banca Nanţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă apropiat de cel de vineri, de 4,3530 lei/euro. În sesiunea precedentă, paritatea a fost de 4,3535 lei/euro.

Pe de altă parte, cursul pentru dolar a urcat uşor, cu 0,85 bani, de la 3,2278 lei/dolar la 3,2363 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, referinţa a coborât cu 0,2 bani, la 3,5170 lei/franc.

Dobânzile practicate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au stagnat la 5,5% - 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO