Bănci și Asigurări

Cursul euro stagneaza. Motivul: BNR cumpara valuta, la fel si speculatorii

11.03.2005, 00:00 54

Leul a inregistrat ieri o depreciere usoara fata de euro, insa pe fondul unor tranzactii de valori considerabile. Dealerii spun ca mai multe fonduri straine au iesit ieri din piata, marcandu-si astfel profitul. De altfel, in aceasta perioada mai multe emisiuni de certificate de depozit si de titluri de stat au ajuns sau urmeaza sa ajunga la scadenta. La acestea se adauga si cumpararile bancii centrale, existand in piata opinii potrivit carora in ultima perioada au fost operate interventii zilnice.


Euro a castigat ieri 102 lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.110 lei. Dolarul a pierdut inca zece lei, cursul coborand pana la 26.930 de lei pentru un dolar, dupa ce a inregistrat o depreciere sensibila fata de euro pe pietele internationale.


Pe de alta parte, de la inceputul lunii, piata inregistreaza un excedent de valuta pe clienti, care, desi nu este foarte mare, sugereaza ca mai degraba au intrat bani. Dealerii spun ca si daca unele fonduri ar iesi din piata, caz in care cursul ar trebui sa creasca, aceasta nu ar fi decat o buna ocazie pentru alte fonduri sa intre. In plus, speculatorii vor cumpara mai degraba intr-un ritm moderat, pentru a nu provoca cresteri sensibile ale cursului, care le-ar micsora  astfel profitul.


De altfel, spun ei, in aceasta perioada au existat atat intrari, cat si iesiri de fonduri. Iesirile nu s-au reflectat atat de evident in curs datorita intrarilor speculative de valuta, cererea intalnindu-se practic cu oferta. In orice caz, piata lasa impresia ca "se vinde haotic, in grup, dar se cumpara ordonat", dupa cum descrie un dealer tranzactiile zilnice.


"Cursul mi se pare extrem de stabil. Exista in piata presiuni majore de vanzare, care continua sa se acumuleze, dar exista si un cumparator. Din acest punct de vedere, sunt doua posibilitati: fie cumpara BNR, caz in care cursul poate sa ramana aici o perioada lunga, fie un fond speculativ, situatie in care cumpararile vor inceta la un moment dat. In orice caz, exista un cumparator care atrage volume la un nivel bine stabilit de curs. O alta ipoteza este aceea ca unele companii straine repatriaza profitul, desi nu am vazut nimic concret in acest sens. Oricum, pentru saptamana viitoare ma astept la o crestere a volatilitatii, cu potential de scadere a cursului", spune Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.


Piata s-a deschis ieri in cotatii de 35.950/36.150 de lei pentru un euro. Jucatorii au cumparat valuta in mai multe valuri, context in care cotatiile au urcat pana la o maxima a zilei de 36.100/36.200 de lei/euro. La sfarsitul sedintei de tranzactionare, euro era cotat la 36.050 de lei. Volumele tranzactionate au fost substantiale, depasind media ultimelor zile, ordinele venite din partea clientilor detinand ponderea cea mai mare, existand atat vanzari, cat si cumparari importante de valuta.


"Ordinele de ieri au fost in principal comerciale, dar au existat si ordine din partea investitorilor speculativi. Nu cred ca BNR a intervenit si ieri, dar in ultima saptamana am avut impresia ca a fost zilnic in piata, in conditiile in care am vazut constant ordine de cumparare la un curs aproape fix", apreciaza Liviu Olaru, senior dealer la ABM Amro Romania.


Ipoteza ca BNR a fost prezenta in piata majoritatea timpului este aceptata de altfel de majoritatea dealerilor.


"Noile reglementari referitoare la accesul pe piata al nerezidentilor cu ordine de vanzare/cumparare valuta fara nici un fel de restrictii trebuiau sa aduca dupa sine si o presiune ceva mai mare asupra cursului in directia aprecierii monedei nationale. Acest lucru nu s-a intamplat inca datorita scadentelor mai mari din ultima perioada la titlurile de stat si, consecutiv, cumpararilor de valuta din partea investitorilor", comenteaza Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank. El spune ca  deficitele mici din ultima vreme s-au adaugat insa cumpararilor bancii centrale. "Astfel piata pare sa-si fi gasit echilibrul in jurul pragului de 36.000 de lei pentru un euro, dar pe fondul unor volume tranzactionate destul de mici fata de cele cu care eram obisnuiti in ultima perioada", mai spune Mihailescu.


Piata a inregistrat in ultima saptamana un excedent mediu zilnic de trei milioane de euro. Miercuri insa a aparut un deficit de 16 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 94 milioane de euro. Volomul operatiunilor interbancare a fost de aproape 200 de milioane de euro.


"Este posibil sa fi iesit fonduri din piata, dar cred ca in spatele cumpararilor din ultimele zile s-a aflat in principal BNR. Pe piata se mentine in continuare o tendinta de vanzare. De altfel, da de banuit faptul ca si ieri cursul a crescut pana la 36.050 de lei, dupa care a ramas acolo", comenteaza Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank Romania.


Desi accesul liber al nerezidentilor pe piata valutara este permis abia incepand de azi, multe fonduri speculative au intrat deja prin intermediul asa-numitelor Special Purpose Vehicules (SPV), sau vehicule financiare. Acestea sunt in fapt societati de tip SRL, entitati juridice romane, dar infiintate de societati straine, care permit plasarea fondurilor in depozite in lei in sistemul bancar.


Pe de alta parte, unele banci remunereaza dobanzi mari la conturile curente (comparabile cu cele de la depozitele la termen), in conditiile in care nerezidentii au dreptul sa deschida astfel de conturi la bancile romanesti.


Pe de alta parte, Banca Nationala a organizat ieri o licitatie pentru plasarea de certificate de depozit(CD) cu scadenta la trei luni. Bancile au cumparat certificate in valoare de 24.999 de miliarde de lei (echivalentul a 692 de milioane de euro), la limita maxima disponibila. Dobanda medie la care certificatele au fost atribuite a fost de 8,82%, marcand astfel o scadere de 2,12 puncte fata de licitatia precedenta. Dealerii spun ca BNR a atras astfel o buna parte din excesul de moneda, insa piata ramane in continuare supralichida. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO