Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţă

Autor: Ovidiu Tempea

07.11.2014, 11:18 193

Cotaţiile au deschis direct în urcare faţă de nivelul de închidere, de 4,4250 lei/euro, şi au atins repede 4.44 - 4.4420 lei/euro.

"A fost un context nepotrivit, pentru că declaraţiile de ieri ale guvernatorului Isărescu s-au suprapus cu o tendinţă de depreciere regională, pe fondul unor scăderi abrupte pe rublă. Au fost volume mari faţă de ceea ce se întâmplă în prima oră de tranzacţionare pe piaţa interbancară internă", a declarat un dealer.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că o apreciere a monedei naţionale nu este de dorit.

"Tare nu cred că am face bine dacă am lăsa leul să se întărească. Cred că este pe unde trebuie să fie", a spus Isărescu.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut joi la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni şi s-a apropiat astfel de pragul de 4,43 lei/euro. Referinţa pentru euro a urcat cu 0,85 bani, la 4,4277 lei, maximul ultimelor trei săptămâni. Un curs mai ridicat a fost înregistrat cel mai recent pe 16 octombrie, la 4,43 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs în scădere cu 0,14 bani, la 3,5357 lei.

Paritatea francului elveţian a crescut cu 0,32 bani, la 3,6729 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au stagnat miercuri la 0,08% - 0,58% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au coborât la 0,14% - 0,64% pe an, de la 0,17% - 0,67% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, se situează la 1,82%, faţă de 1,83% pe an miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO