Bănci și Asigurări

Criza nu este şi pentru bancheri: doar 3% din angajaţi au plecat în ultimul an

Criza nu este şi pentru bancheri: doar 3% din angajaţi au plecat în ultimul an
23.08.2010, 23:58 52

Cele 42 de bănci de pe piaţă au cumulat la jumătatea anuluipierderi de peste 50 mil. euro, însă bancherii se feresc să taiedin cheltuielile administrative aşa cum au făcut-o alte companiiprivate: doar 3% din angajaţi au părăsit sistemul în ultimul an, întimp ce numărul de unităţi a scăzut cu 265, respectiv cu 4%.
Bancherii se plâng întruna că s-a prăbuşit cererea de credite, iarperspectivele sunt şi mai rele, însă niciuna din băncile mari nureuşeşte să raporteze reduceri importante ale cheltuieliloradministrative.

Mai mult, şefii băncilor au grijă să evite termeni precum"concedieri" sau "restructurare de personal/de reţea".
La jumătatea acestui an, în sistemul bancar lucrau 67.151 deangajaţi, cu circa 2.000 mai puţini decât în iunie 2009.
Bancherii insistă că reducerile de personal care au avut loc pânăacum au fost în mare parte "naturale": adică au renunţat laangajaţii cu contracte temporare care au expirat, au aprobat şipesionări anticipate, iar pe cei care au vrut să plece nu i-aureţinut.
Faţă de vârful istoric de 71.622 de angajaţi atins în decembrie2008, comunitatea bancară s-a restrâns cu circa 4.500 de oameni,respectiv cu 6,2%, însă personalul rămâne mai numeros decât în2007, când vânzările de credite "duduiau", iar lupta pentru cotă depiaţă era din ce în ce mai dură.

Dacă până în 2009 sucursalele bancare ajunseseră să ocupeparterurile blocurilor de la un capăt la altul, concurând "pereteîn perete", replierea la condiţiile de criză este destul de lentă:în ultimul an s-au închis 265 de unităţi, respectiv 4%, iar faţă devârful din 2008 reducerea este de 317 unităţi, adică mai puţin de5%.
În continuare operează 6.235 de unităţi bancare şi în pofidareducerii chiriilor costurile administrative cântăresc greu întotalul cheltuielilor băncilor mari.
Raportul număr de angajaţi pe sucursală a rămas relativ constant,la 10,7, deşi traficul de clienţi a scăzut vizibil. Pentru a douajumătate a anului bancherii anticipează incertitudini crescânde şio scădere şi mai mare a cererii de credite - alimentată inclusiv înmod direct prin înăsprirea condiţiilor de finanţare. Niciunul nuanticipează însă şi restructurări în sistemul bancar. Dimpotrivă,discursul general este "închidem unele unităţi, dar vom căuta sădeschidem altele, în funcţie de oportunităţi".
Dintre băncile mari, BCR a continuat să-şi extindă reţeaua anulacesta, ajungând la 668 faţă de 653 în urmă cu un an, dar a închisdouă centre corporate, rămânând cu 48. Raiffeisen a renunţat lareţeaua specializată în vânzarea creditelor imobiliare, având 539de agenţii la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 19. BancaTransilvania lucrează prin 520 de unităţi, faţă de 521 în urmă cuun an, dar şi-a mărit numărul de angajaţi cu 345, până la 6.380, întimp ce Raiffeisen raportează o scădere de circa 9,3%, până la5.906 salariaţi. După datele raportate la banca-mamă Erste Group,şi BCR figurează cu o creştere a personalului cu 129 de oameni,până la 9.141. La BRD numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 71,până la 8.429.
În aceste condiţii, cea mai mare parte a închiderilor de unităţi şia reducerilor de personal a avut loc în băncile mijocii şi mici,care cumulează şi pierderi. La Banca Carpatica numărul mediu desalariaţi a scăzut cu aproape 300 în ultimul an, până la 1.709. Oexcepţie este
CEC Bank, bancă de top 10 care în primul trimestru a închis 66 deunităţi, ajungând la 1.285.

Salariul mediu din bănci, imun la criză

În luna iunie a acestui an salariul mediu net pe bancă a fost de3.290 de lei, în creştere cu aproape 3,2% faţă de aceeaşi lună aanului trecut. Majorarea ar putea fi pusă pe seama revigorăriivânzărilor de credite înregistrată de mai multe bănci mari înlunile mai şi iunie, rezultând creşteri ale plăţilor variabile cucare sunt remuneraţi angajaţii din zona de vânzări. Oricum,bancherii rămân breasla cel mai bine plătită, în condiţiile în careîn pofida fluctuaţiilor lunare salariul mediu net nu coboară subpragul de 3.000 de lei/lună decât cu puţine excepţii. Spredeosebire de alte companii private, băncile nu au renunţat laprimele de Paşte, astfel că luna martie a consemnat un vârf alsalariului mediu net de 4.175 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO