Bănci și Asigurări

Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv retail la Alpha Bank România: Dobânzile au crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă, ducând la reducerea cererii de credit. Creditele ipotecare, afectate pe majoritatea pieţelor. Creditarea companiilor a avut o evoluţie mai bună

Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv retail la...

Autor: Claudia Medrega

12.06.2023, 18:15 3658

„Raportul credite ipotecare/PIB se situează în România în jurul valorii de 8%, în timp ce la nivelul EU27 acesta atinge valoarea de 45%, indicând o evidentă oportunitate de creştere pe termen lung“, susţine vicepreşedintele pe retail al Alpha Bank.

Principala provocare la nivel global în ultima perioadă a fost gestionarea inflaţiei, iar dobânzile au crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă de timp, ducând la o reducere a cererii de credit, sectorul creditelor ipotecare fiind cu precădere şi sensibil afectat pe majoritatea pieţelor, susţine Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv retail la Alpha Bank România.

„Acest fenomen a fost resimţit şi în România unde portofoliul agregat de credite ipotecare al sistemului bancar s-a contractat uşor în primele patru luni ale anului 2023, cu circa -1%. Pe termen mediu însă, este de aşteptat ca cererea să revină treptat, pe măsură ce inflaţia şi dobânzile continuă trendul descrescător“, a declarat Cristian Dragoş (foto) pentru ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO