Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv retail la Alpha Bank România: Dobânzile au crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă, ducând la reducerea cererii de credit. Creditele ipotecare, afectate pe majoritatea pieţelor. Creditarea companiilor a avut o evoluţie mai bună

Autor: Claudia Medrega 12.06.2023

„Raportul credite ipotecare/PIB se situează în România în jurul valorii de 8%, în timp ce la nivelul EU27 acesta atinge valoarea de 45%, indicând o evidentă oportunitate de creştere pe termen lung“, susţine vicepreşedintele pe retail al Alpha Bank.

Principala provocare la nivel global în ultima perioadă a fost gestionarea inflaţiei, iar dobânzile au crescut semnificativ într-o perioadă relativ scurtă de timp, ducând la o reducere a cererii de credit, sectorul creditelor ipotecare fiind cu precădere şi sensibil afectat pe majoritatea pieţelor, susţine Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv retail la Alpha Bank România.

„Acest fenomen a fost resimţit şi în România unde portofoliul agregat de credite ipotecare al sistemului bancar s-a contractat uşor în primele patru luni ale anului 2023, cu circa -1%. Pe termen mediu însă, este de aşteptat ca cererea să revină treptat, pe măsură ce inflaţia şi dobânzile continuă trendul descrescător“, a declarat Cristian Dragoş (foto) pentru ZF.