Bănci și Asigurări

Creditul privat a incetinit in februarie

28.03.2008, 18:38 9

Cresterea creditului neguvernamental a incetinit usor in februarie, in conditiile in care atat clientii individuali, cat si companiile s-au imprumutat mai putin decat in luna precedenta.
Astfel, creditul neguvernamental marca la sfarsitul lui februarie o crestere anuala a soldului cu 53,6% (in termeni reali), pana la 158,34 mld. lei (echivalentul a 42,48 miliarde de euro). Ritmul de crestere inregistreaza o incetinire fata de ianuarie, cand fusese un varf istoric de 55,5%. Aceasta este prima corectie dupa trei luni consecutive de accelerare. Chiar si asa, ritmul de crestere ramane ridicat, fata de niveluri de putin peste 40%, inregistrat in semestrul al doilea al anului trecut. Incetinirea din feburarie a fost vizibila atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Cresterea creditului in lei a incetinit la 33,7%, in termeni reali, dupa ce accelerase usor in ianuarie, soldul ajungand la 71,42 mld. lei (19,1 mld. euro).
Si creditul in valuta a incetinit usor, insa ritmul de crestere se mentine la niveluri foarte ridicate: cresterea anuala (calculata in euro) a fost in februarie de 72%, fata de 74% in luna precedenta. Cu un sold de 23,3 miliarde de euro (echivalentul a 86,91 miliarde de lei), creditul in valuta reprezinta aproape 55% din totalul creditul neguvernamental. Finantarile in valuta au redevenit preponderente inca de anul trecut, chiar in conditiile in care majoritatea bancilor locale exporta creditele mari acordate in devize catre actionarii din strainatate sau colaboreaza direct cu acestia in cadrul proiectelor importante.
Populatia a imprumutat si in februarie sume mai mari in valuta decat in lei, insa cresterea lunara a fost mai mare pentru creditele in moneda locala (2,5% fata de 1,1% in ianuarie), in timp ce la devize a scazut la 4,2%, de la 6% in luna precedenta. Datoriile populatiei fata de banci sunt preponderent in valuta: 11,2 miliarde de euro, fata de un sold de echivalentul a 9,3 miliarde de euro, in cazul creditelor in moneda locala.
In ceea ce priveste economisirea, populatia si-a majorat depozitele intr-un ritm asemanator - aproape 3,5% - atat la lei, cat si la valuta. Im schimb, companiile si-au diminuat plasamentele bancare in lei, in timp ce la valuta cresterea a fost de numai 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO