Bănci și Asigurări

Creditul privat a incetinit brusc in iunie, dar economisirea si-a revenit

Creditul privat a incetinit brusc in iunie, dar economisirea si-a revenit

Click pentru imaginea marita

25.07.2007, 17:23 17

Creditul contractat de sectorul privat a incetinit brusc in iunie, in timp ce populatia si firmele au economisit mai mult.
Ritmul anualizat de crestere a creditului neguvernamental a coborat la 39% (in termeni reali), cu 4,6 puncte sub nivelul din mai. Practic, creditul nu a mai inregistrat ritmuri de crestere atat de joase din primavara anului trecut.
Aceasta este cea mai mare corectie inregistrata in ultimii ani. La sfarsitul lui 2005, creditul mai inregistrase o incetinire sensibila, ritmul coborand la 33,8% in decembrie, fata de 37,6% in noiembrie. Ulterior cresterea a continuat insa sa accelereze.
De data aceasta incetinirea vine dupa mai multe luni de corectie. In februarie, creditul neguvernamental ajunsese la o crestere anuala record de 49,5%. De atunci rimtul a incetinit insa fara intrerupere.
Dupa primele sase luni ale anului, creditul neguvernamental marcheaza o crestere cu 17%, pana la 109 miliarde de lei (34,7 miliarde de euro).
In luna iunie creditul a crescut cu numai 2,2%, in termeni reali, fata de ritmuri de peste 3%, inregistrate din februarie pana in mai. In iunie anul trecut, creditul crestea intr-o singura luna cu 5,6%.
Incetinirea din iunie este insa determinata in buna masura de evolutia cursului de schimb. Creditul in valuta a crescut cu un pas record de 5,8%, exprimat in euro. Calculata in lei, cresterea a fost insa de numai 1,3%, in conditiile in care cursul euro/leu a coborat in iunie cu peste 4%.
In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a creditului in valuta (exprimat in euro) a urcat la un nou varf al ultimilor doi ani, de peste 62%. In schimb, cresterea anuala a creditului in lei a incetinit la 40%, fata de ritmuri de peste 90% in vara trecuta. De altfel, creditul in lei a incetinit usor in iunie, facand un pas de 3,2%, fata de 3,7% in luna mai.
Totusi, finantarile in lei raman preponderente in structura creditului neguvernamental. Cu un sold de 57,18 miliarde de lei (18,2 miliarde de euro), imprumuturile in lei reprezinta in continuare 52,4% din total. Leul a devenit preponderent in structura creditului neguvernamental inca de anul trecut, pe fondul unor reglementari dure ale BNR introduse in 2005, care au vizat temperarea finantarilor in valuta.
Pe de alta parte, o buna parte din finantarile in valuta au fost "exportate" de bancile locale catre actionarii din strainatate, pentru a evita restrictiile impuse de BNR pana la sfarsitul anului trecut, dar si costurile ridicate generate de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii. Chiar si oficialii BNR au acceptat ca externalizarea creditelor in valuta distorsioneaza statisticile oficiale.
Populatia continua sa se imprumute preponderent in moneda locala, soldul acestor finantari urcand la 27,8 miliarde de lei (8,8 miliarde de euro) la sfarsitul lui iunie, dupa o crestere cu 3,5%. Fata de iunie anul trecut, cresterea este cu 52,6%, in conditiile in care in mai ritmul anualizat era de 59%. Incetinirea se datoreaza insa si raportarii la o baza de comparatie mai mare, in conditiile in care creditul pentru clientii individuali a crescut viguros in ultimii ani.
Apetitul mare pentru credite in valuta este insa vizibil in cazul populatiei. Soldul acestor imprumuturi a urcat in iunie cu 6,1% (exprimat in lei), pana la echivalentul a 21,1 miliarde de lei (6,7 miliarde de euro). Ritmul anualizat de crestere a incetinit insa usor, de la 80% in mai la 77%, in iunie.
In schimb, companiile si-au redus creditele in valuta cu 1,7% (exprimat in lei), pana la un sold de 30,7 miliarde de lei (9,8 miliarde de euro). In schimb, finantarile contractate de firme in lei au urcat cu 3,2% in iunie, pana la 29,3 miliarde de lei.
Aprecierea leului din ultimele luni a facut ca valuta sa fie preferata la contractarea de imprumuturi, insa pe partea de economisire a pierdut teren. Populatia si-a majorat depozitele in lei cu 3,5% in iunie, soldul urcand la 35,3 miliarde de lei (11,2 miliarde de euro). Cresterea anualizata stagneaza insa la niveluri de 46%.
In schimb, soldul depozitelor in valuta ale populatiei a scazut cu 2,7 exprimat in lei, pana la 17,4 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro). Exprimat in euro, soldul depozitelor in valuta ale populatiei a urcat cu 49,7% in perioada iunie 2006-iunie curent, fata de un ritm anualizat de peste 50%, in mai. Si depozitele in lei mentin un ritm de crestere inalt, de peste 41% in termeni reali. In vara trecuta, depozitele populatiei in lei inregistrau cresteri anuale de putin peste 11%.
Potrivit datelor BNR, populatia are credite de 48,9 miliarde de lei si depozite de 52,7 miliarde de lei, indicand astfel o pozitie confortabila, de creditor net fata de sistemul bancar. Totusi, potrivit metodologiei de raportare utilizata de BNR de la inceputul acestui an, in depozite sunt incluse si disponibilitatile la vedere, pastrate in conturi curente. Depozitele la termen ale populatiei sunt de anul trecut mai mici decat creditele contractate.
Depozitele cumulate atrase de sistemul bancar (populatie plus companii) au crescut in iunie cu 2,2%, pana la 100, 4 miliarde de lei, dupa ce inregistrasera o scadere usoara in mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO