Bănci și Asigurări

Creditele pentru locuinţe sunt în cădere liberă în Ungaria, ţara cu cele mai mari dobânzi din UE, iar piaţa îşi revine lent în Cehia. În Polonia, guvernul a intervenit cu împrumuturi subvenţionate

În Cehia, băncile au devenit mai deschise la a împărţi cu clienţii profiturile făcute din parcarea lichidităţilor lor în depozitele cu dobândă generoasă constituite la banca centrală, spun specialiştii.

În Cehia, băncile au devenit mai deschise la a împărţi cu clienţii profiturile făcute din parcarea lichidităţilor lor în depozitele cu dobândă generoasă constituite la banca centrală, spun specialiştii.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2023, 13:04 2285

Dobânzile record la cre­dite şi inflaţia de pro­por­ţii istorice au zdrun­cinat se­rios pie­ţele imo­bili­a­re din Europa de Est. Ungaria, care are cele mai mari preţuri ale împrumu­tului din UE şi cele mai puternice scumpiri, încă n-a ieşit din starea de şoc. Cehia îşi revine, dar foarte lent, din colapsul de anul trecut.

Polonia este singura unde se simte mai bine dezgheţul, dar această ţară se confruntă cu o penurie severă de locuinţe. Iar guvernul încura­jează achiziţiile cu un nou program de împru­muturi subvenţionate.

Anul acesta, piaţa locuinţelor din Ungaria a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, iar creditarea pentru achiziţionarea de locuinţe este la minimul ultimilor şapte ani. Încă nu au apărut semne de revenire, scrie Portfolio.hu, care citează date de la banca centrală.

În primele cinci luni, gospodăriile maghiare au semnat contracte pentru credite imobiliare de doar 204 miliarde forinţi (540,3 milioane euro), ceea ce reprezintă o prăbuşire de a­proape 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, creditele pentru bebe­luşi sunt cu 60% mai jos, iar cele pentru cheltu­ieli personale cu 14%. Ca număr, creditele pentru locuinţe s-au înjumătăţit la 20.000. Prin urmare, ungurii se feresc de datorii, mai ales de cele scumpe.

Deşi rata dobânzii de referinţă a băncii centrale s-a redus cu două puncte procentuale, dobânzile la creditele imobiliare disponibile au scăzut în medie cu doar 0,4 puncte procentuale din ianuarie şi până în iunie, situându-se în jurul nivelului de 9%. Dobânda medie pentru cel mai popular credit pe zece ani era de 4,1% acum trei ani, de 7,6% în urmă cu doi ani şi a ajuns în prezent la 8,7%.

Numărul de rate lunare a crescut de 1,5 ori în ultimii doi ani, de când a început ciclul majo­rărilor de dobânzi. Între timp, inflaţia a atins un vârf de 26% şi a coborât la 20% în iunie. Guvernul maghiar face de mult timp presiuni pentru ca banca centrală să reducă dobânzile, iar instituţia a început un ciclu foarte lent de relaxare a politicii monetare.

În Cehia, anul trecut a fost unul dintre cele mai dificile din ultimul deceniu pentru piaţa imobiliară. Datele statistice arată că primul trimestru din 2023 a adus o foarte uşoară îmbunătăţire pe fondul creşterii ofertei şi al reducerii preţurilor. Specialiştii spun însă că dacă preţurile nu scad semnificativ, piaţa nu se va mişca sănătos. Sau dacă banca naţională nu va reduce dobânzile.

În ceea ce priveşte trimestrul doi, agenţiile imobiliare raportează că în iunie au observat o cerere mai mare în unele regiuni, dar şi o reti­cen­ţă mai mare din partea vânzătorilor de a ac­cepta să lase mai mult din preţ, aşa cum făceau în lunile de iarnă, în care Europa era speriată de criza energiei. Datele pentru iulie arată că băncile au început să reducă dobânzile – media pentru credite pentru locuinţe este de 6,24%, după cum a găsit un studiu al Hypoindex (faţă de dobânda de referinţă de 7%), cel mai mic nivel din octombrie.

Potrivit experţilor, băncile au început răz­boiul pentru clienţi. Ele sunt încurajate şi de re­laxarea condiţiilor de creditare de către banca naţională: a retras regula care obliga ca ratele lunare să nu depăşească jumătate din veniturile lunare ale debitorului. De asemenea, băncile sunt mai deschise la a împărţi cu clienţii profi­turile făcute din parcarea lichidităţilor lor în depozitele cu dobândă generoasă constituite la banca centrală, scrie iDNES.cz.

Piaţa ar putea fi încurajată şi de faptul că anul trecut în Cehia au fost finalizate cele mai multe apartamente de după 2007, aproape 40.000, cu 14% mai multe decât în 2021. Cert este că ofertele de credite pentru locuinţe cu dobânda de 2% nu vor reveni curând. Tomáš Havránek, economist la Consiliul Economic Na­ţional al Guvernului, crede că banca cen­trală va începe să reducă dobânzile abia în 2025 pentru a nu-şi risca credibilitatea.

Inflaţia record a făcut ca în ultimul an numărul persoanelor cu risc de a-şi pierde locuinţa să crească cu o treime, la 1,3 milioane. În Polonia, unde creşterea dobânzilor la credite imobiliare a fost un şoc social, numărul persoanelor interesate de un împrumut pentru locuinţă a urcat cu 26,5% în iunie în ritm anualizat. Numărul de cereri a crescut cu 13%. Cifrele sunt mari doarece raportările sunt făcute la cotele extrem de mici de anul trecut, însă, spun specialiştii, arată dezgheţarea interesului din partea eventualilor cumpărători. O influenţă ar putea-o avea faptul că la începutul acestei luni guvernul a lansat un program de subvenţionare a creditelor pentru locuinţe numit „Primul apartament“. Acest program cel mai probabil va conduce la creşterea preţurilor, astfel că cei neeligibili s-au grăbit să acceseze piaţa înainte ca acest lucru să se întâmple.

În Cehia, anul trecut a fost unul dintre cele mai dificile din ultimul deceniu pentru piaţa imobiliară. Datele statistice arată că primul trimestru din 2023 a adus o foarte uşoară îmbunătăţire pe fondul creşterii ofertei şi al reducerii preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO