Bănci și Asigurări

Copreşedintele PNL comentează legea dării în plată: Aşteptăm poziţia preşedintelui, legea nu este perfectă

Copreşedintele PNL comentează legea dării în plată:...

Autor: Cătălina Mănoiu

16.12.2015, 00:02 51

"Aştept să văd poziţia preşedintelui. Nu pornesc de la premisa că legea este perfectă, întodeauna o lege poate fi îmbunătăţită, dar eu vă spun să principiul care a stat la baza acestei legi este unul sănătos. Directivele europene ne dau dreptate, sunt state care au legiferat în direcţia aceasta", a răspuns copreşedintele PNL Alina Gorghiu, întrebată, într-o emisiune la Antena 3, care este poziţia PNL cu privire la legea dării în plată.

Alina Gorghiu a afirmat că sistemul bancar din România ar trebui să îşi flexibilizeze poziţia, afirmând că dacă şi băncile ar fi venit cu propuneri de amendamente "spaţiul public nu ar fi mai fost intoxicat de această polemică" generată de legea dării în plată.

"Cred că sistemul bancar din România ar trebui să îşi flexibilizeze poziţia. Să înveţe din această lecţie, pe această lege, punctual, să întâmpine legiuitorul undeva la jumătate de drum, pentru că probabil dacă dânşii în comisiile de specialitate ar fi găsit de cuvinţă să nu adopte o poziţie de forţă şi ar fi venit cu propuneri de amendamente la lege astfel încât să o îmbunătăţim, să nu mai existe suspiciuni că ne adresăm unei anumite categorii sau alteia de clienţi, probabil că spaţiul public nu ar fi fost intoxicat de această polemică între noi şi sistemul bancar", a mai spus copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a adăugat că din partea PNL există "bune intenţii" , adăugând că rămâne de văzut cum se va finaliza toată această procedură.

Ea a susţinut că cele două raţiuni care au stat la baza legii dării în plată au fost, în primul rând, necesitatea de a reglementa o nevoie socială şi, în al doilea rând, nevoia împărţirii poverii riscului între bancă şi client.

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea solicita Parlamentului reexaminarea legii privind stingerea creanţelor prin darea în plată a bunurilor ipotecate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale, liberalii urmând să solicite conducerii Parlamentului audierea conducerii BNR în acest caz.

Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis urmează să ceară reexaminarea Legii privind stingerea creanţelor prin darea în plată a bunurilor ipotecate, fiind de acord cu acest principiu, însă solicitând mai multe clarificări în textul legii.

Din acest motiv, potrivit unor surse parlamentare, conducerea PNL a decis să solicite Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere convocarea unei şedinţe a comisiilor de buget şi juridică pentru a fi audiaţi şefii Băncii Naţionale. Conducerea BNR ar urma să vină cu mai multe detalii asupra acestei legi.

Audierile vor fi decise după ce preşedintele Iohannis va transmite solicitarea de reexaminare către Parlament. Având în vedere apropierea vacanţei de iarnă a Parlamentului, discutarea reexaminării, precum şi audierea conducerii BNR, ar urma să aibă loc abia la începutul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO