Bănci și Asigurări

Concurenta acerba a ieftinit creditele in euro de la 9% la 8% dobanda anuala

Concurenta acerba a ieftinit creditele in euro de la 9% la 8% dobanda anuala

Click pentru imaginea marita

03.09.2007, 19:57 21

Diferentialul intre dobanzile percepute de banci clientilor individuali la creditele in euro si cele platite la depozite s-a ingustat sensibil in ultimul an.
Daca in iunie anul trecut marja de intermediere era la euro de aproape 6,5 puncte procentuale, la jumatatea acestui an coborase la 4,7 puncte procentuale, arata datele BNR.
In acest timp diferentialul s-a ingustat aproape fara corectie, in conditiile in care bancherii au redus dobanzile la credite si au majorat dobanzile platite la depozitele clientilor.
Dobanda medie la creditele in euro contractate de populatie a coborat la 8% pe an in iunie curent, fata de 9% in iunie 2006.
Practic creditele in euro s-au ieftinit cu peste 10% intr-un an.
Sub presiunea concurentei, bancherii romani au ieftinit creditele in euro chiar in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta. In intervalul iunie 2006-iunie curent, BCE a majorat dobanda cheie la euro de la 2,75% pe an la 4% pe an.
"Factorul principal care a determinat aceasta ingustare este concurenta tot mai dura, in special pe zona de creditare. Acest factor va ramane activ si in anii urmatori", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. Totusi, Dumitru spune ca pe termen scurt si mediu ar trebui sa vedem "cel putin o stagnare" a marjelor daca nu chiar o crestere, in conditiile in care costurile de refinantare ale bancilor au crescut.
Dupa recentele turbulente de pe pietele financiare internationale, a avut loc o reevaluare a apetitului fata de pietele cu risc ridicat, cum sunt cele emergente.
Astfel, spune Dumitru, costurile la care bancile se finanteaza sunt pe un trend crescator daca se ia in calcul doar marja pe care acestea trebuie sa o plateasca peste dobanda de pe pietele internationale, fara a lua in calcul si cresterea dobanzii cheie la euro.
Desi costurile de finantare ale bancilor locale au crescut, acestea au ieftinit creditele pentru clienti, sacrificand o parte din marja de intermediere pentru a castiga cota de piata. De altfel, cresterea volumelor de intermediere a permis majoritatii bancilor sa-si majoreze profiturile, doar jucatorii care au investit puternic inregistrand castiguri mai mici.
Ieftinirea creditelor in euro a atras tot mai multi clienti. In utlimele luni populatia a contractat credite preponderent in euro, in defavoarea celor in lei. Pe langa dobanzile mai mici, creditele in euro au adus in ultimele luni si avantajul aprecierii cursului, care a facut ca, exprimate in lei, ratele sa fie mai mici. Exista insa si riscul ca in cazul unei evolutii nefavorabile a cursului valoarea ratelor (raportata la veniturile in lei ale clientilor) sa creasca. In timp ce dobanzile la credite au scazut, bancherii au majorat usor dobanzile platite la depozite.
Astfel, dobanda medie la depozitele persoanelor fizice a urcat de la 2,6% la aproape 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO