Bănci și Asigurări

Commerzbank vrea sa se extinda in Romania

03.09.2004, 00:00 350

Commerzbank planuieste sa se extinda in Romania si Bulgaria, tari care se asteapta sa adere la Uniunea Europeana in 2007, a afirmat Nicholas Teller, membru al boardului bancii germane, citat de agentia internationala de stiri financiare Bloomberg.
"Vrem sa alocam mai multe resurse si mai mult capital in regiune", a spus Teller in cadrul unei conferinte de presa la Varsovia.
Teller a mai adaugat ca a patra banca a Germaniei, Commerzbank, nu este interesata de cumpararea unui pachet de actiuni la Banca Comerciala Romana, cel mai mare jucator de pe piata romaneasca dupa valoarea activelor. Romania ar putea sa vanda alte 25 procente din actiunile bancii anul acesta, au precizat oficiali ai guvernului.
Pana in anul 2006, Commerzbank planuieste ca 25 pana la 30% din profitul brut al diviziei de corporate banking sa provina din afacerile din Europa de Est, a mai spus Teller, fara a face vreo referire la valoarea actuala. Divizia de corporate banking a fost cea mai profitabila pe primul semestru, generand 35% din profitul brut al Commerzbank.
Commerzbank si competitorii sai, precum HVB Group, beneficiaza de pe urma cresterii cererii pentru servicii bancare din Europa de Est, pe masura ce populatia fostelor tari comuniste devine tot mai deschisa la colaborarea cu bancile.
Commerzbank detine 72% din BRE Bank, a cincea banca din Polonia, tara a carei crestere economica se asteapta sa fie de 5,7% anul acesta. Guvernul german estimeaza a crestere de 1,5% anul acesta pentru cea ma puternica economie europeana.
Banca germana nu este interesata sa isi mareasca participatia la capitalul BRE la mai mult de 75%, valoarea maxima permisa de reglementarile din Polonia, si nici de vanzarea unor actiuni ale bancii poloneze.
Actiunile Commerzbank s-au tranzactionat cu 13,70 euro pe actiune, pret relativ neschimbat. Valoarea actiunilor bancii a scazut cu 12 procente anul acesta, fata de indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services, care a castigat 1 procent.
In momentul de fata, Coomerzbank are in Romania un singur birou, cu cativa angajati care se ocupa de finantarea companiilor romanesti direct din strainatate. Deutsche Bank, a treia institutie financiara din Europa, opereaza un birou similar pe piata romaneasca.
HVB Bank Romania, filiala celui de-al doilea mare grup bancar german, are o prezenta mai puternica pe piata. Banca are ca obiective pe termen mediu extinderea retelei teritoriale pana la 20 de sucursale, adjudecarea unui portofoliu de 40.000 de clienti si a unei cote de peste 5% in sistemul bancar autohton.
O alta banca germana care este prezenta pe piata creditelor pentru finantarea proiectelor imobiliare este Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania, care este actionar, in proportie de 33,32%, impreuna cu Raiffeisen Bausparkasse-Austria la Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO