Bănci și Asigurări

Clientii pensiilor private nu pot plati singuri contributiile

09.03.2009, 16:50 17

Majoritatea clientilor fondurilor de pensii facultative (pilonul III) inca nu isi pot plati singuri contributiile, desi in octombrie anul trecut legislatia din acest domeniu a fost schimbata astfel incat sa le permita sa vireze ei insisi banii catre fonduri, nu prin intermediul angajatorului.

Plata contributiilor direct de catre client este importanta deoarece in piata au aparut cazuri in care angajatorii nu mai vor sa vireze banii catre fonduri in numele angajatilor dupa modificarea legislatiei, insa clientii nu pot nici sa plateasca singuri, deoarece administratorii de fonduri nu si-au schimbat inca sistemele de colectare.
"Sistemul de vanzare a pensiilor facultative nu a fost gandit pentru colectare individuala, ca in asigurari, el a fost gandit pentru colectarea de la angajatori. Una este sa lucrezi cu cateva zeci sau sute de angajatori si alta este sa colectezi bani de la zeci de mii de clienti. Adaptarea la sistemul individual de colectare este un demers foarte scump", spune Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, companie care administreaza doua fonduri cu peste 42.000 de participanti.
La data lansarii sistemului de pensii facultative pe piata locala, in vara lui 2007, legislatia prevedea ca numai angajatorii pot face plati catre fonduri.
"Deocamdata clientii nu pot plati singuri, trebuie sa schimbam sistemul de colectare, dar acest lucru se va intampla in curand. Este mai scump sa administrezi incasarile de retail decat cele corporate, in schimb procesul de vanzare catre persoane fizice este mai simplu decat catre companii", spune Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, administratorul a doua fonduri de pensii facultative cu circa 64.000 de clienti.
In toata piata exista aproape 159.000 de clienti.
Directorul general al Allianz-Tiriac Pensii afirma ca deocamdata foarte putini clienti cer sa isi plateasca ei insisi banii si din acest motiv costurile schimbarii nu se justifica.
"Legea permite platile individuale, dar nu ne si obliga. Acum facem exceptii, avem foarte putine solicitari", explica Andanut.
Unul dintre fondurile de pensii unde se pot face plati atat individuale, cat si corporate este Eureko Confort, cu 96 de clienti.
"Avantajul nostru a fost faptul ca noi am intrat pe piata mai tarziu (la inceputul acestui an - n.r.), cand legislatia era deja schimbata", afirma Besim Jawad, directorul general al Eureko Pensii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO