Bănci și Asigurări

Claudiu Cercel, BRD: Aduceti un gigant strain pe piata titlurilor de stat

Claudiu Cercel, BRD: Aduceti un gigant strain pe piata titlurilor de stat

Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiare al BRD-SocGen

13.01.2010, 00:00 209

Ministerul Finantelor ar putea sa se gandeasca sa permitaintrarea unei mari banci straine pe lista dealerilor primari de pepiata titlurilor de stat pentru a creste vizibilitatea acesteia sia-i mari adancimea prin atragerea mai multor investitori straini,cu sume mai mari, afirma Claudiu Cercel, vicepresedinte pentrupietele financiare al BRD-SocGen.

"Putem aduce pe piata locala un jucator mare de talia lui JPMorgan sau Goldman Sachs, care ar avea o imagine de aparat si s-arimplica in sustinerea pietei pe care opereaza. Tari precum Cehiasau Ungaria au facut mai demult acest pas si vedem unde este piatatitlurilor de stat de la Praga." Printre dealerii primari de laPraga se numara Morgan Stanley, Barclays, HSBC sau DeutscheBank.

Cercel spune insa ca in prealabil Finantele ar trebui sa rezolveproblema automatizarii licitatiilor de titluri.

"Romania a ramas ultima tara din Europa unde pe piata primara atitlurilor de stat se lucreaza cu hartii trimise pe fax, in loc calicitatiile sa fie automatizate. Este o chestiune defunctionalitate, dar si de prestigiu. Sistemul tehnic exista, numai este nevoie decat de o semnatura."

In continuare, bancile transmit pe fax la BNR subscrierile latitluri de stat, aceeasi procedura fiind folosita in cazuloperatiunilor de piata monetara ale BNR.

Seful pietelor financiare de la BRD considera ca stocul actualde titluri de stat, care a ajuns la circa 10% din PIB (peste 50mld. lei), poate reprezenta un volum interesant si pentru maribanci straine. Un pas important pentru atingerea standardeloreuropene de tranzactionare ar urma sa aiba loc pana la sfarsitulacestui trimestru prin operationalizarea conexiunii dintre sistemullocal de decontare a titlurilor de stat SAFIR si sistemulinternational EUROCLEAR.

"Asteptam cat de curand ca titlurile de stat romanesti sa poatafi decontate direct in EUROCLEAR, ceea ce va reprezenta un elementfoarte important pentru ca va asigura increderea nerezidentilor siva reduce riscul de back-office pentru bancile straine", spuneCercel.

In prezent, acestea sunt nevoite sa-si deschida conturi la bancilocale pentru a putea face tranzactii cu titluri de stat.

Dobanzile mari la lei de pe piata locala (inca si la peste 10%)au atras atentia investitorilor straini, aprecierea vizibila aleului din ultimele zile fiind pusa pe seama interesului crescutpentru plasamente in moneda romaneasca.

In aceste conditii, bancile locale isi pot ajusta portofoliilede titluri de stat care se umflasera substantial anul trecut,vanzand o parte din acestea catre nerezidenti si evitand astfelriscul de a nu mai putea subscrie titluri noi din cauza atingeriilimitei de expunere pe statul roman.

"Interesul strainilor poate fi o supapa pentru incadrarea faraprobleme in limitele de expunere. Folosim si noi canalul de vanzarespre nerezidenti, vindem titluri si pe bursa, deci in niciun caz nuexista riscul ca Finantele sa nu mai poata plasa titluri la bancilelocale. In plus, mai cumpara si fondurile mutuale si fondurile depensii care incaseaza contributii mai mari."

Desi exista cerere pentru titluri in lei, Cercel nu crede cafirmele romanesti mari vor incepe sa emita obligatiuni pentru a-siacoperi nevoile de finantare, multe fiind deja destul de indatoratecu credite bancare. In plus, el sustine ca inca este mai usor deemis obligatiuni pe piete externe decat in Romania. "BRD arelichiditate suficienta si cat timp nu vedem miscand cererea decredite - ceea ce e prematur sa se intample in urmatoarele 6 luni -nu avem motive sa iesim pe piata, chiar daca avem aprobat un plafonde emisiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO