Claudiu Cercel, BRD: Aduceti un gigant strain pe piata titlurilor de stat

Autor: Razvan Voican 13.01.2010

Ministerul Finantelor ar putea sa se gandeasca sa permita intrarea unei mari banci straine pe lista dealerilor primari de pe piata titlurilor de stat pentru a creste vizibilitatea acesteia si a-i mari adancimea prin atragerea mai multor investitori straini, cu sume mai mari, afirma Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiare al BRD-SocGen.

"Putem aduce pe piata locala un jucator mare de talia lui JP Morgan sau Goldman Sachs, care ar avea o imagine de aparat si s-ar implica in sustinerea pietei pe care opereaza. Tari precum Cehia sau Ungaria au facut mai demult acest pas si vedem unde este piata titlurilor de stat de la Praga." Printre dealerii primari de la Praga se numara Morgan Stanley, Barclays, HSBC sau Deutsche Bank.

Cercel spune insa ca in prealabil Finantele ar trebui sa rezolve problema automatizarii licitatiilor de titluri.

"Romania a ramas ultima tara din Europa unde pe piata primara a titlurilor de stat se lucreaza cu hartii trimise pe fax, in loc ca licitatiile sa fie automatizate. Este o chestiune de functionalitate, dar si de prestigiu. Sistemul tehnic exista, nu mai este nevoie decat de o semnatura."

In continuare, bancile transmit pe fax la BNR subscrierile la titluri de stat, aceeasi procedura fiind folosita in cazul operatiunilor de piata monetara ale BNR.

Seful pietelor financiare de la BRD considera ca stocul actual de titluri de stat, care a ajuns la circa 10% din PIB (peste 50 mld. lei), poate reprezenta un volum interesant si pentru mari banci straine. Un pas important pentru atingerea standardelor europene de tranzactionare ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul acestui trimestru prin operationalizarea conexiunii dintre sistemul local de decontare a titlurilor de stat SAFIR si sistemul international EUROCLEAR.

"Asteptam cat de curand ca titlurile de stat romanesti sa poata fi decontate direct in EUROCLEAR, ceea ce va reprezenta un element foarte important pentru ca va asigura increderea nerezidentilor si va reduce riscul de back-office pentru bancile straine", spune Cercel.

In prezent, acestea sunt nevoite sa-si deschida conturi la banci locale pentru a putea face tranzactii cu titluri de stat.

Dobanzile mari la lei de pe piata locala (inca si la peste 10%) au atras atentia investitorilor straini, aprecierea vizibila a leului din ultimele zile fiind pusa pe seama interesului crescut pentru plasamente in moneda romaneasca.

In aceste conditii, bancile locale isi pot ajusta portofoliile de titluri de stat care se umflasera substantial anul trecut, vanzand o parte din acestea catre nerezidenti si evitand astfel riscul de a nu mai putea subscrie titluri noi din cauza atingerii limitei de expunere pe statul roman.

"Interesul strainilor poate fi o supapa pentru incadrarea fara probleme in limitele de expunere. Folosim si noi canalul de vanzare spre nerezidenti, vindem titluri si pe bursa, deci in niciun caz nu exista riscul ca Finantele sa nu mai poata plasa titluri la bancile locale. In plus, mai cumpara si fondurile mutuale si fondurile de pensii care incaseaza contributii mai mari."

Desi exista cerere pentru titluri in lei, Cercel nu crede ca firmele romanesti mari vor incepe sa emita obligatiuni pentru a-si acoperi nevoile de finantare, multe fiind deja destul de indatorate cu credite bancare. In plus, el sustine ca inca este mai usor de emis obligatiuni pe piete externe decat in Romania. "BRD are lichiditate suficienta si cat timp nu vedem miscand cererea de credite - ceea ce e prematur sa se intample in urmatoarele 6 luni - nu avem motive sa iesim pe piata, chiar daca avem aprobat un plafon de emisiune."