Bănci și Asigurări

Chiar aleargă bancherii după clienţi? Soldul creditelor de consum a scăzut cu 5 mld. lei în 2014

Chiar aleargă bancherii după clienţi? Soldul...

Autor: Ciprian Botea

02.02.2015, 00:08 579

Motorul creditului de consum, care repornise în vara trecută, s-a oprit din nou pe final de an, astfel că vânzările noi din  lunile noiembrie şi decembrie nu au mai acoperit rambursările efectuate de clienţi şi creditele neperformante scoase de bănci din bilanţuri.

Creditele de consum în lei au scăzut cu echivalentul a 1,2 mili­arde de lei în lunile noiembrie şi decembrie şi au ajuns la 22,6 mld. lei, potrivit BNR. Erodarea portofoliilor este şi mai dra­matică în cazul creditelor în valută, un pro­dus care a dispărut aproape complet din ofer­tele băncilor din cauza restricţiilor im­pu­se de BNR. Soldul creditelor de consum în valută a scăzut cu un miliard de euro (echi­valentul a 4,5 mld. lei) pe par­cur­sul anului trecut şi a ajuns la 5,9 miliarde de euro.

Aceste credite consemnaseră o creştere de aproape 800 milioane de lei în perioada martie-octombrie, datorită promoţiilor aruncate de bănci pe piaţă. Potenţialul de creditare s-a dovedit însă limitat, populaţia fiind în continuare supraîndatorată după anii de boom ai creditării dintre 2005 şi 2008.

„Creditele noi nu mai acoperă rambursările. Acum se rambursează creditele acordate acum 5-7 ani, când era un apetit foarte mare din partea clienţilor. Acest apetit nu mai există în prezent”, explică Gabriel Creţu, managing partner al firmei de consultanţă Adwisers.

Bancherii au încercat constant în ultimii ani să forţeze vânzările de credite de consum prin diverse oferte aruncate pe piaţă. Creditele de consum sunt văzute ca o cale rapidă de a obţine venituri în condiţiile în care marjele de dobândă sunt printre cele mai ridicate pe acest tip de produse.

Creditele de consum în lei se vând la dobânzi de peste 10% pe an, în condiţiile în care bancherii se împrumută din piaţă la 1,5% pe an şi atrag resurse de la clienţi cu circa 2-3% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO