Bănci și Asigurări

Cetelem: Creditul in magazin va rezista cel mai bine crizei

Cetelem: Creditul in magazin va rezista cel mai bine crizei

Gilles Zeitoun

10.11.2008, 15:58 106

Creditele in magazin pentru achizitia de produse, cum ar fi electronicele si electrocasnicele, de exemplu, vor rezista cel mai bine crizei financiare internationale si incetinirii consumului, considera Gilles Zeitoun, directorul general adjunct al Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala.

"In octombrie, cererea de credite a incetinit atat pe piata, cat si in ceea ce priveste Cetelem. In special s-a simtit acest lucru la creditele auto, pentru ca oamenii isi amana achizitia de autovehicule. Toate produsele sunt afectate de scaderea consumului, dar cred ca creditul in magazin va rezista cel mai bine crizei, pentru ca oamenii nu pot amana achizitia de electrocasnice sau mobila", a declarat Zeitoun intr-un interviu acordat ZF.
Francezul Zeitoun a fost numit in functia de director general adjunct al Cetelem, companie a grupului BNP Paribas, la inceputul lunii septembrie, dupa ce Daniel Boaje, care ocupa aceasta functie, a fost promovat director general.
Cetelem avea la sfarsitul primului semestru credite in sold de circa 264 de milioane de euro. Compania acorda credite de nevoi personale, in magazine, auto, pe card sau pe internet, iar pana de curand avea in plan sa acorde si credite ipotecare.
"Nu am decis cand vom lansa creditele ipotecare, deoarece conditiile actuale nu sunt favorabile. Oamenii isi amana achizitia de imobile, deci nu este un moment potrivit. Avem multe alte produse pe care sa ne bazam cresterea", sustine Zeitoun.
Cetelem acorda credite numai in lei si se finanteaza in principal de la banca-mama, BNP Paribas. Finantarile s-au scumpit insa in ultima perioada, iar acum compania analizeaza cresterea dobanzilor la creditele pe care le acorda.
"Toti jucatorii din piata incep sa transmita o parte din cresterea costului finantarilor catre clienti. Politica noastra este sa limitam aceste cresteri pentru clienti, dar trebuie sa luam in calcul faptul ca platim mai mult pentru finantari si trebuie sa transmitem o parte din aceste costuri suplimentare", afirma directorul general adjunct al Cetelem.
El spune ca au crescut usor restantele in ultima perioada, dar ca nivelul este inca acceptabil, sub media de pe piata. Zeitoun considera ca incetinirea creditelor va mai dura cateva luni, dupa care piata si-ar putea reveni.
"Intrebarea este cat vor dura dificultatile de pe piata interbancara. Autoritatile iau masuri, cum a fost cea de reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, care vor facilita revenirea pietei. Sper ca in cateva saptamani situatia sa se imbunatateasca, dar tensiunile vor mai ramane cateva luni", sustine Zeitoun.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO