Bănci și Asigurări

Cererea de credite ramane solida in ciuda majorarilor de dobanzi, spun bancherii

Cererea de credite ramane solida in ciuda majorarilor de dobanzi, spun bancherii

Click pentru imaignea marita

22.05.2008, 19:26 18

Majorarea dobanzilor si inasprirea conditiilor de creditare vor tempera cresterea creditelor pentru populatie, dupa un an 2007 in care pentru prima oara dinamica creditelor acordate companiilor a fost depasita de cea a creditelor de retail, au fost de parere participantii la seminarul "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare?", organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Banca Romaneasca, firma de avocatura Norr Stiefenhofer Lutz si Coface, companie de factoring si management al creantelor.
"Recentele decizii de majorare a dobanzii de politica monetara vor inaspri standardele de creditare ale bancilor. Insa optimismul ferm al populatiei ca veniturile vor creste face ca legatura dintre dobanda si imprumut sa fie tot mai slaba. Astfel ca populatia este interesata de cat trebuie sa plateasca si in plan secundar de dobanda", a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara a BNR.
In 2008, creditele ipotecare vor continua sa apese pedala de acceleratie, considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, estimand ca acestea vor devansa creditele de consum din punctul de vedere al ritmului de crestere.
"Si 2008 va fi anul creditelor ipotecare raportat la rata de crestere, care va fi extrem de consistenta si se va situa peste avansul creditelor de consum", a spus economistul-sef al BCR.
Principalele probleme legate de creditarea populatiei sunt cresterea puternica a creditului de consum si a scadentelor, precum si expunerea valutara, finantarile in moneda europeana inregistrand o accelerare a ritmului de crestere in ultimii doi ani.
"Creditele de retail prezinta o sensibilitate in principal legata de riscul valutar, avand in vedere ca avansul acestora a fost alimentat in cea mai mare parte de creditele in valuta. Spre deosebire de creditele de tip corporate care sunt mult mai sensibile la evolutia dobanzii, cererea pentru credite de retail se dovedeste insa inelastica la pret", a spus Dorin Cojocaru, senior partner la DTD Team Advisory Services. El se declara insa optimist in privinta evolutiei creditarii, atat pe zona de retail, cat si pe partea de corporate, subliniind ca luna martie a adus un reviriment al cererii de finantari, dupa o atenuare usoara la inceputul anului. "Cu siguranta vom avea in continuare o crestere a creditului, singura necunoscuta este daca se va atinge ritmul preconizat sau nu."
Amenintarea creditelor neperformante va deveni mai vizibila incepand din anii urmatori, odata cu maturizarea portofoliilor.
"Restantele vor creste in anii 2009 si 2010 in mod firesc mai ales la creditele in monede exotice, avand in vedere ca in prezent se afla aproape de zero", apreciaza Anghel.
Economistul-sef al BCR noteaza insa ca un factor important in estimarea evolutiei creditelor neperformante este evaluarea impactului economiei gri, care furnizeaza resurse crescand astfel capacitatea de rambursare a imprumutatilor.
Potrivit unui studiu realizat de compania de management al creantelor Coface, portretul-robot al restantierului la banca indica un barbat in varsta de 35 de ani, care a intarziat cu 90 de zile la plata ratei la credit, valoarea debitului fiind de 820 de euro.
"Rata de default este mult mai accelerata pentru creditele in euro, care au crescut de la o pondere de 1,3% in total credite restante in 2006 la peste 22% in 2008", a spus Cristian Ionescu, director general Coface.
Evolutia a avut loc in conditiile in care cererea populatiei pentru credite in valuta a fost mult mai mare decat pentru finantari in lei.
Totusi, desi euro si leul au ajuns aproape la egalitate in structura creditului de retail, restantele la finantarile in moneda locala raman cel putin deocamdata mult mai mari decat la cele in valuta.
"Banca centrala ar trebui sa intareasca legislatia pentru protectia consumatorului. De cele mai multe ori, clientii banciilor cunosc prea putine lucruri despre mecanismul de creditare. De asemenea, este necesara o mai buna reglementare legata de cine anume poate servi ca garant al creditului. O mai buna consiliere a populatiei din partea bancii centrale ar putea evita intrarea in insolventa a clientilor bancari", a subliniat Jorg Menzer, managing partner la casa de avocatura Norr Stiefenhofer Lutz.
Numarul bancilor care aleg sa vanda creditele restante in incercarea de a-si imbuntati peformanta financiara a crescut in ultimul an, afirma seful Coface.
Anul trecut, institutiile de creditare au vandut agentiilor de colectare creante in valoare de 121 de milioane de euro, provenind de la un numar de 140.000 de cazuri.
In condiitiile in care intreaga piata de cumparare a creantelor a fost de 138,5 milioane de euro, companiile de telecomunicatii si cele de asigurari cumuland un total al creantelor vandute de peste 17 milioane de euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO