Bănci și Asigurări

Cererea de credite a crescut în iulie, dar în continuare doar promoţiile mai mişcă piaţa

Cererea de credite a crescut în iulie, dar în continuare doar promoţiile mai mişcă piaţa

Autor: Ciprian Botea

07.09.2010, 23:50 44

Băncile nu au mai verificat un număr atât de mare de clienţipotenţiali în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) dinnoiembrie 2008. "La noi cererea s-a dublat faţă de lunileanterioare. Am avut cerere ridicată şi în august, în condiţiile încare în această perioadă desfăşurăm o campanie promoţională lacreditele ipotecare. Cererea de credite ipotecare este stimulată şide faptul că preţurile pe piaţa imobiliară sunt destul de jos",afirmă Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTPBank.

Revenirea cererii a reprezentat o surpriză, în contextul în carebancherii s-au plâns în repetate rânduri că reluarea credităriieste împiedicată în primul rând de lipsa clienţilor solvabili. Deexemplu, în ianuarie numărul cererilor de credite coborâse la unminim de 82.000.
În paralel, băncile care au avut în primăvară campanii promoţionalela creditele de retail spun că numărul clienţilor nu a crescutfoarte mult în iulie.
"Nu mi s-a părut ca iulie să fi reprezentat un vârf al cererii decredite mai ales că noi am avut campanii promoţionale în lunileanterioare", comentează Gabriela Nistor, directorul executiv retailal Băncii Transilvania.

Băncile au primit în primele şapte luni cu puţin peste un milion decereri de credite, similar cu nivelul înregistrat în perioadaianuarie-iulie 2009. În ciuda revenirii din iulie, cererea semenţine la un nivel scăzut, având în vedere că în 2007 - înperioada de vârf a creditării - se înregistrau peste un milion decereri într-o singură lună. Cererea mai mare din partea clienţilornu a reuşit să ţină însă pasul cu ritmul rambursărilor, astfel căvaloarea creditului neguvernamental a scăzut în iunie cu 1,8%, pânăla 106,7 miliarde de lei (25,1 mld. euro).
Nu există însă date referitoare la volumul creditelor nou acordateîn iulie şi în plus bancherii spun că este foarte greu de măsuratinclusiv câte din cererile de credit sunt aprobate. "Statisticacererilor respinse nu mai este relevantă în contextul în carefiltrarea clienţilor are loc în cea mai mare parte direct însucursală", spune Gabriel Creţu.
În schimb, deşi cererea de credite a crescut băncile au scumpit îniulie pentru a doua lună consecutiv creditele în lei şi euro, atâtpentru populaţie, cât şi pentru companii. De exemplu, dobândaanuală efectivă medie la creditele de consum în lei a urcat cu unpunct procentual faţă de iunie, până la 18,8%, în timp ce costulanual efectiv la creditele ipotecare în euro a fost majorat cu 1,6puncte procentuale, până la 7,29%.

Totodată, băncile au verificat în iulie la Centrala RiscurilorBancare cu 20.000 mai mulţi clienţi existenţi decât în lunaanterioară. Băncile verifică periodic situaţia înregistrăriiclienţilor existenţi la Biroul de Credit astfel încât să afle dacăau probleme cu alţi creditori sau, dimpotrivă, dacă au un grad deîndatorare redus şi un comportament de plată corect şi le pot oferifinanţări suplimentare.
La sfârşitul lui iulie, sumele datorate de clienţi băncilor seridicau la 232 de miliarde de lei (54,6 mld. euro), înregistrând oscădere de circa 5 miliarde de lei faţă de luna anterioară. Înacelaşi timp, sumele restante ajungeau la 12,6 miliarde de lei,reprezentând 5,46% din sumele datorate faţă de 5,37% la sfârşitullui iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO