Cererea de credite a crescut în iulie, dar în continuare doar promoţiile mai mişcă piaţa

Autor: Ciprian Botea 07.09.2010

Bancherii au avut o surpriză în iulie, când peste 327.000 de clienţi au solicitat un credit, numărul acestora fiind de aproape trei ori mai mare decât media lunară înregistrată în perioada ianuarie-iunie, arată datele BNR.



Băncile nu au mai verificat un număr atât de mare de clienţi potenţiali în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) din noiembrie 2008. "La noi cererea s-a dublat faţă de lunile anterioare. Am avut cerere ridicată şi în august, în condiţiile în care în această perioadă desfăşurăm o campanie promoţională la creditele ipotecare. Cererea de credite ipotecare este stimulată şi de faptul că preţurile pe piaţa imobiliară sunt destul de jos", afirmă Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank.

Revenirea cererii a reprezentat o surpriză, în contextul în care bancherii s-au plâns în repetate rânduri că reluarea creditării este împiedicată în primul rând de lipsa clienţilor solvabili. De exemplu, în ianuarie numărul cererilor de credite coborâse la un minim de 82.000.
În paralel, băncile care au avut în primăvară campanii promoţionale la creditele de retail spun că numărul clienţilor nu a crescut foarte mult în iulie.
"Nu mi s-a părut ca iulie să fi reprezentat un vârf al cererii de credite mai ales că noi am avut campanii promoţionale în lunile anterioare", comentează Gabriela Nistor, directorul executiv retail al Băncii Transilvania.

Băncile au primit în primele şapte luni cu puţin peste un milion de cereri de credite, similar cu nivelul înregistrat în perioada ianuarie-iulie 2009. În ciuda revenirii din iulie, cererea se menţine la un nivel scăzut, având în vedere că în 2007 - în perioada de vârf a creditării - se înregistrau peste un milion de cereri într-o singură lună. Cererea mai mare din partea clienţilor nu a reuşit să ţină însă pasul cu ritmul rambursărilor, astfel că valoarea creditului neguvernamental a scăzut în iunie cu 1,8%, până la 106,7 miliarde de lei (25,1 mld. euro).
Nu există însă date referitoare la volumul creditelor nou acordate în iulie şi în plus bancherii spun că este foarte greu de măsurat inclusiv câte din cererile de credit sunt aprobate. "Statistica cererilor respinse nu mai este relevantă în contextul în care filtrarea clienţilor are loc în cea mai mare parte direct în sucursală", spune Gabriel Creţu.
În schimb, deşi cererea de credite a crescut băncile au scumpit în iulie pentru a doua lună consecutiv creditele în lei şi euro, atât pentru populaţie, cât şi pentru companii. De exemplu, dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei a urcat cu un punct procentual faţă de iunie, până la 18,8%, în timp ce costul anual efectiv la creditele ipotecare în euro a fost majorat cu 1,6 puncte procentuale, până la 7,29%.

Totodată, băncile au verificat în iulie la Centrala Riscurilor Bancare cu 20.000 mai mulţi clienţi existenţi decât în luna anterioară. Băncile verifică periodic situaţia înregistrării clienţilor existenţi la Biroul de Credit astfel încât să afle dacă au probleme cu alţi creditori sau, dimpotrivă, dacă au un grad de îndatorare redus şi un comportament de plată corect şi le pot oferi finanţări suplimentare.
La sfârşitul lui iulie, sumele datorate de clienţi băncilor se ridicau la 232 de miliarde de lei (54,6 mld. euro), înregistrând o scădere de circa 5 miliarde de lei faţă de luna anterioară. În acelaşi timp, sumele restante ajungeau la 12,6 miliarde de lei, reprezentând 5,46% din sumele datorate faţă de 5,37% la sfârşitul lui iunie.