Bănci și Asigurări

Cererea de credite pentru investiţii din partea firmelor este de aşteptat să scadă, însă cererea de credite de capital de lucru poate rămâne solidă. Segmentul corporate în banking se va confrunta cu o concurenţă mai mare şi cu o presiune mai mare. Costul finanţării va rămâne ridicat

Cum vor face faţă băncile provocărilor din 2023, respectiv dobânzilor mai mari, inflaţiei şi încetinirii creşterii economice, în viziunea Deloitte

Segmentul de produse şi servicii pentru persoane fizice şi cel pentru persoane juridice vor fi afectate în grade diferite, potrivit raportului.

Segmentul de produse şi servicii pentru persoane fizice şi cel pentru persoane juridice vor fi afectate în grade diferite, potrivit raportului.

Autor: Claudia Medrega

11.10.2022, 08:30 274

♦ Băncile dedicate persoanelor fizice vor face faţă mai bine provocărilor din 2023, datorită creşterii veniturilor nete din dobânzi în urma majorării ratelor, anticipează Deloitte ♦ Băncile mari, bine capitalizate şi cu portofolii diversificate vor fi mai rezistente în următorii ani ♦ În contextul anticipatei încetiniri economice, băncile îşi fac provizioane pentru a se proteja de potenţiale pierderi din credite şi implementează politici mai stricte de creditare. De exemplu, băncile din zona euro şi-au înăsprit criteriile de creditare în al doilea trimestru al anului 2022, tendinţă care se preconizează că se va extinde la nivelul întregii Europe, în viziunea Deloitte ♦ Costul finanţării, indiferent dacă este vorba de depozite sau de alte forme de finanţare, cel mai probabil va rămâne ridicat în următorii ani.

Cererea de credite pentru in­vestiţii din partea compa­ni­ilor este de aşteptat să scadă, în contextul economic dificil caracterizat prin inflaţie ridicată, preocupări privind încetinirea creşterii economice, provocări în lanţurile de aprovizionare şi sistemul de taxare, însă cererea de credite de capital de lucru ar putea rămâne solidă, potrivit studiului DeloitteBanking and Capital Markets Outlook 2023.

Segmentul de produse şi servicii bancare dedicate companiilor se bucură de o bază de clienţi fideli, dar cel mai probabil băncile se vor confrunta cu o concurenţă mai puternică şi cu o presiune mai mare pentru a-şi îmbunătăţi modelele de servicii, susţine în raport firma de consultanţă şi audit Deloitte.

Companiile se aşteaptă ca băncile să le ofere soluţii digitale personalizate, soluţii bazate pe analiza datelor şi consultanţă specializată. „Deşi dificilul context macroeconomic actual ar putea afecta negativ creditele pentru proiecte sustenabile, nevoia ca mediul de business să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice reprezintă o oportunitate excelentă pentru bănci de a finanţa tranziţia companiilor către emisii nete zero de carbon. Băncile trebuie să integreze riscul climatic în ciclul de viaţă al riscului de credit pentru a putea gestiona riscurile în mod mai eficient. Acest demers presupune obţinerea datelor clienţilor legate de factorii ESG (mediu, social, de guvernanţă) şi stabilirea unor standarde şi procese interne de evaluare a emisiilor legate de portofoliile de credite în raport cu obiectivele stabilite, precum şi instruirea angajaţilor care interacţionează cu clienţii pentru a înţelege în ce punct de află aceştia din punct de vedere ESG“, a declarat Dimitrios Goranitis, liderul serviciilor de consultanţă pentru sistemul bancar şi pieţe de capital, Deloitte Central Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO