Bănci și Asigurări

Cel mai mare manager de fonduri, BlackRock, continuă negocierile cu italienii de la Intesa Sanpaolo pentru a cumpăra o participaţie în divizia de asset management Eurizon Capital

Cel mai mare manager de fonduri, BlackRock, continuă...

Autor: Alex Ciutacu

26.10.2018, 00:05 452

Negocierile dintre BlackRock, cel mai mare manager de fonduri de investiţii din lume, şi italienii de la Intesa Sanpaolo, cu privire la o tran­zacţie prin care ambele părţi îşi extind reţeaua de distribuţie, nu au avut succes până acum, însă deal-ul nu a picat, astfel că discuţiile continuă, potrivit unor surse din piaţă citate de Reuters.

BlackRock este în negocieri cu Intesa de mai mult de un an pentru a achiziţiona o participaţie minoritară în divizia de asset mana­gement a italienilor, Eurizon Capital, într-o tranzacţie care i-ar ajuta pe americani să capete acces la reţeaua de distribuţie a băncii europene. De cealaltă parte, o înţelegere cu un manager global de fonduri ar deschide calea pentru Intesa către acorduri noi cu parteneri mai mici sau de aceeaşi mărime.

Negocierile, care s-au împotmolit deja de câteva ori, au prins avânt în al doilea trimestru şi au culminat cu o întâlnire între conducerile celor două părţi la sfârşitul lunii septembrie, potrivit surselor citate.

„De atunci totul a încetinit din cauza situaţiei politice, care a avut un impact asupra evaluărilor activelor din sectorul bancar, complicând lucrurile“, transmit sursele.

Ideea iniţială a tranzacţiei a fost aceea ca BlackRock să preia o participaţie între 5% şi 10%. „Încă există un interes din partea ambelor părţi de a continua negocierile pentru tranzacţie.“

Indicele FTIT8300, reprezentativ pentru sectorul bancar din Italia, a pierdut circa 37% de la mijlocul lunii mai, când noul guvern populist şi-a anunţat primele planuri din programul de guvernare, speriind pieţele. „Intesa nu mai este în aceeaşi poziţie în care era înaintea verii“, au declarat sursele pentru agenţia de presă Reuters.

Grupul IntesaSanpolo a înregistrat în 2017 un profit de 7,4 miliarde euro şi avea la sfârşitul anului aproape 97.000 de angajaţi la nivel global. 

Cu 12 milioane de clienţi şi 4.600 de sucursale, Intesa Sanpaolo este a doua cea mai mare bancă din Italia şi unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro. Banca mai are alte 1.100 de sucursale în Europa Centrală şi de Est, precum şi 7,7 milioane de clienţi.

Pe piaţa locală, Intesa Sanpaolo Bank este a 11-a cea mai mare bancă din România, cu un volum al activelor de circa 8,83 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de aproximativ 2% la începutul lunii iunie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO