Bănci și Asigurări

Cei cinci din conducerea executivă a ASF, care vor lua fiecare 960.000 euro în următorii 5 ani, au fost votaţi. Noul preşedinte al ASF Alexandru Petrescu nu a ştiut să răspundă la o întrebare de bază pentru un student în anul întâi la finanţe: Cum evoluează preţul unei obligaţiuni dacă creşte dobânda?

Cei cinci din conducerea executivă a ASF, care vor lua...

Autor: Mircea Nica

21.12.2023, 00:07 4883

♦ Nivelul noii conduceri a ASF este extrem de jos, la audieri candidaţii fie nu au răspuns, fie au răspuns greşit la întrebările tehnice, iar pentru următorii 5 ani vor lua câte 80 de salarii, dat fiind că în fiecare an conducerea ASF are 16 salarii constituite din salarii şi diferite prime de valoarea unui salariu, ajungând ca fiecare membru al conducerii executive să câştige la finalul celor 5 ani aproape 1 mil. euro ♦ Acum, odată ce noua conducere a ASF a preluat incompetenţa lăsată moştenire de vechea conducere se va adânci supravegherea defectuoasă de până acum? Rămâne de văzut după numărul falimentelor care au devenit un benchmark al performanţei ASF.

Noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost votată în Parlament, iar pentru următorii 5 ani avem la conducerea uneia dintre cele mai importante instituţii, un preşedinte nou, Alexandru Petrescu, fost director la Poşta Română, un prim-vicepreşedinte care a apărut din neant, Gabriel Avramescu, acelaşi vicepreşedinte pe zona pensiilor private, Daniel Armeanu, un nou vicepreşedinte pe zona pieţei de capital, Gabriela Horga şi un nou vicepreşedinte pe zona de asigurări, Sorin Mititelu. Va putea noua conducere să iasă din incompetenţa sădită de foştii şefi ai ASF?

Pe lângă conducerea executivă, Parlamentul a votat şi conducerea neexecutivă a ASF formată din membri Răzvan Wlassopol, Gabriela Socol şi Birtalan Jozsef, aceştia rămânând în continuare în funcţiile pe care le deţineau şi înainte în cadrul Consiliului ASF. Pe de altă parte, al patrulea membru neexecutiv, care ar fi trebuit să vină din partea partidului AUR, Andrei Rizoiu, nu a reuşit să îşi securizeze avizul, fapt pentru care numele său nu a fost supus votului în plenul Parlamentului.

Pe total, pentru funcţiile de conducere din cadrul ASF au fost înscrişi 18 candidaţi, dintre care 3 s-au retras, rămânând un număr de 15 care au participat la audierile din cadrul şedinţei comisiilor parlamentare pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, deputat la Camera Deputaţilor, a fost prezent în cadrul audierilor noii conduceri a ASF şi a explicat pentru ZF că noua conducere votată este deosebit de incompetentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO