Bănci și Asigurări

Noua conducere ASF are undă verde de la comisiile parlamentare, iar miercuri are loc votul în plen. Alexandru Petrescu a primit aviz favorabil pentru a prelua funcţia de preşedinte, împreună cu Gabriel Avramescu, ca prim-vicepreşedinte, urmat de Gabriela Horga pe piaţa de capital, Daniel Armeanu la pensii şi Sorin Mititelu pe asigurări

Autor: Mircea Nica

19.12.2023, 09:30 559

Audierile în şedinţa Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a adus aviz favorabil pentru o nouă conducere ASF, care va fi numită în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pe data de 20 decembrie, miercuri  Membrii neexecutivi care au obţinut aviz favorabil sunt Birtalan Joszef, Aura Gabriela Socol şi Ovidiu Răzvan Wlassopol ♦ Andrei Răzvan Rizoiu a fost cel de-al patrulea membru neexecutiv care în final nu a strâns suficiente voturi pentru a primi avizul

În cadrul audierilor din şedinţa Comisiei de Buget, Finanşe şi Bănci pentru numirea conducerii ASF  Alexandru Petrescu a primit aviz favorabil pentru funcţia de preşedinte al ASF, împreună cu Gabriel Avramescu, deputat PNL din Buzău ca prim-vicepreşedinte, în timp ce principalii vicepreşedinţi cu aviz favorabil care sunt responsabili pe principalele trei pieţe supravegheate de ASF sunt Gabriela Horga pe zona pieţei de capital, Daniel Armeanu pe zona de pensii private şi Sorin Mititelu pe zona asigurărilor. Mirecuri, 20 decembrie va avea loc numirea oficială în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, conform surselor ZF. În ceea ce priveşte membrii neexecutivi ai ASF, avizul favorabil a fost obţinut de către Gabriela Socol, Răzvan Wlassopol şi Birtalan Joszef. În cazul lui Andrei Rizoiu, care ar fi fost propunerea AUR, acesta nu a primit voturile necesare pentru un aviz favorabil.

Alexandru Petrescu, conform CV-ului, are studii universitare de licenţă în administrarea afacerilor, la Universitatea South Wales din Marea Britanie. El a ocupat funcţia de director în cadrul Chequepoint din Londra, Marea Britanie pe zona financiar-bancară, ajungând apoi pe funcţii de conducere în cadrul CashPlus Bank şi Raphaels Bank din Londra, Marea Britanie. Din luna mai a anului 2012, Alexandru Petrescu a preluat funcţia de director executiv, direcţia strategie şi dezvoltare din cadrul Poştei Române, poziţie pe care a rămas timp de 2 ani, ajungând ulterior director general.

După ce a stat în anul 2017 timp de o lună ca ministru al economiei în Guvernul României, Alexandru Petrescu a fost numit ca membru în Consiliul de Administraţie al EuroGiro, Inpay Bank, din Copenhaga, Danemarca. De-a lungul timpului a ocupat mai multe poziţii în cadrul Guvernului României, ca ministru pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat în perioada februarie-iunie 2017 şi ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, a fost consilierul ministrului finanţelor, iar în perioada decembrie 2021 – februarie 2023 a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare. În acelaşi timp, din decembrie 2021 până în prezent el este membru în Consiliul de Adminitraţie al fondului de Compensare a Investitorilor.

Deşi interacţiunea sa cu domeniul financiar pare întărită de poziţiile ocupate în cadrul acestor bănci din Marea Britanie, CV-ul său nu include studii specializate sau funcţii concrete care ar putea să fi determinat o anumită specializare pentru pieţele supravegheate de ASF, pe care le va avea în subordine dacă va fi într-adevăr va fi numit în funcţia de preşedinte al ASF.

În ceea ce îl priveşte pe Gabriel Avramescu, el a fost consilier de stat în cancelaria prim-ministrului în perioada octombrie – decembrie 2020, iar anterior a fost prefect în perioada decembrie 2019 – octombrie 2020.

În perioada iulie-decembrie 2019, Gabriel Avramescu a fost director general în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi. În perioada martie 2017-iunie 2018 a fost director general în cadrul Direcţiei Generale de Investiţii, Achiziţii şi Servicii Interne din cadrul ANAF, după ce a ocupat o funcţie similar în cadrul DGRFP Galaţi. Anterior a fost funcţionar public, consilier de afaceri europene la instituţia Prefectului Judeţul buzău, consilier de integrare europeană pentru prefectura Buzău şi consilier juridic.

Pe zona pensiilor private, Daniel Armeanu rămâne în continuare în funcţia pe care o ocupă din anul 2018. El este licenţiat în matematică, Universitatea Bucureşti, şi în finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori, ASE. De asemenea, Daniel Armeanu este professor universitar la ASE Bucureşti din 1998 până în prezent. Anterior, el a fost membru neexecutiv în consiliul ASF în perioada 2014-2018, professor universitar în cadrul Universităţii din Bucureşti, actuar în cadrul Generali în perioada 2011-2013 şi actuar la ARDAF în perioada 2007-2011.

În ceea ce priveşte piaţa de capital, Gabriela Horga este lector universitar din februarie 2022 până în prezent în cadrul ASE Bucureşti, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ) şi fost şi lector universitar în perioada octombrie 2012 – februarie 2022 în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Ovidius Contanţa.

În acelaşi timp, din decembrie 2020 până în prezent ea este vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, din decembrie 2021 membru al Comisiei pentru Afaceri europene, membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, până în noiembrie 2021. În perioada decembrie 2019 – decembrie 2020, Gabriela Horga a fost secretar de stat la cancelaria prim-ministrului, iar anterior a cofst consilier acreditat la Parlamentul European.

În perioada aprilie 2013 – septembrie 2014, ea a fost director de cabinet al preşedintelui ANAF, conform CV-ului. Din perspectiva educaţiei, Gabriela Horga este doctor în management, cu teza susţinută în cadrul ASE Bucureşti, licenţa tot la ASE Bucureşti, specializare pe Relaţii economice internaţionale cu predare şi examinare în limba engleză, curs de specializare pe politici publice la London School of Economics and Political Science şi master la Universitatea Valahia, Târgovişte, pe zona de management financiar, bancar şi în asigurări.

Surpriza din asigurări este Sorin Mititelu, care a primit împreună cu ceilalţi vicepreşedinţi aviz favorabil în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci. El este în prezent fondator şi director general al Altior Consulting, co-fondator şi direct general al Optimus Fintech, dar a ocupat şi funcţia de CEO în cadrul BCR Asigurări de Viaţă în perioada 2014-2017, iar anterior a fost manager executiv în cadrul băncii BCR timp de 3 ani în perioada 2010-2013. În ceeea ce priveşte studiile sale, el a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, conform profilului său de LinkedIn.

Având în vedere supravegherea defectuoasă din ultimii ani pe zona asigurărilor, Sorin Mititelu, odată numit în funcţie, va avea de gestionat o piaţă a asigurărilor puternic afectată de lipsa de încredere venită din zona RCA, un segment care deşi reprezintă jumătate din piaţa asigurărilor ca şi volum al subscrierilor, este în acelaşi timp motorul principal al pieţei. Odată cu falimentele City Insurance şi Euroins, piaţa a fost puternic afectată, atât din perspectiva unor costuri mărite pentru asigurătorii care au fost nevoiţi să preia clienţi pe zona RCA pentru care nu aveau strategii de risc bine definite pe anumite segmente, dar şi să facă faţă unui volum semnificativ mai mare de emitere. În acelaşi timp, şoferii au fost loviţi de preţuri exorbitant de mari într-o perioadă scurtă de timp, preţul poliţelor ajungând de la simplku la dublu, chiar triplu, iar estimările arată că preţurile continuă să meargă în sus, conform tarifelor de referinţă publicate de ASF.

Deşi tarifele de referinţă RCA reprezintă o imagine de ansamblu asupra preţului unei asigurări RCA în funcţie de câteva criterii standard şi anumite segmente, asigurătorii deobicei folosesc şi alte criterii care contribuie la o analiză mai detaliată a riscului pe care îl vor prelua. Astfel, dacă se observă o creştere între 0,4% şi 6% faţă de ultima raportare a tarifului de referinţă din februarie 2023, şansele ca la aceste procente să se mărească sunt destul de mari.

Pe de altă parte, momentan este în continuare în vigoare forma de plafonare cu care a venit în ajutor Guvernul pentru a stop creşterile de preţuri în această perioadă dificilă, dar începând de anul viitor, fără o altă prelungire sau intervenţie, aceasta ar expira.

În acest context, Sorin Mititelu, în cadrul audierilor din Comisie, a dat de înţeles că “va fi necesară o analiză în detaliu legat de modul de formare a preţurilor RCA şi ce factori a impactat rezultatul final în prţul stability de fiecare companie în parte”.

“Piaţa RCA este cea mai importantă, reprezintă 50% din piaţa asigurărilor, dar trebuie să plecăm de la lucruri clare şi obiective. Preţul, prima este rezultatul unor factori obiectivi. Este un preţ care la rândul lui este determinat de o serie de factori determinaţi de piaţă. Putem să influenţăm evoluţia acestui preţ prin a asigura o corectă şi bună competiţie între participanţi. De asemenea prin bune practici şi procese mai eficiente. Astfel este de aşteptat să avem o evoluţie în corelaţie cu evoluţia generală a preţurilor, dar în acelaşi timp nu trebuie să avem o ineficienţă în piaţa RCA-ului. Va fi neceseară o analiză în detaliu legat de modul de formare a preţurilor şi ce factori a impactat rezultatul final în preţul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta. Cert este că prima la RCA trebuie să fie rezultatul obiectiv pe de o parte al daunalităţii, al costurilor normale de distribuţiei, al costurilor normale de operare şi al competiţiei”, a răspuns Sorin Mititelu, în cadrul audierii.

 

Ce a spus Sorin Mititelu, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte ASF pe zona asigurărilor, la audierile din comisiile parlamentare?

 Va fi necesară o analiză în detaliu legat de modul de formare a preţurilor RCA şi ce factori a impactat rezultatul final în preţul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta

Sorin Mititelu, candidatul pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF pe sectorul asigurărilor a explicat în cadrul audierilor din şedinţa Comsiei de buget, finanţe şi bănci că va fi nevoie de o analiză în detaliu privind preţul stabilit de fiecare companie în parte pe segmentul RCA, iar dacă sunt elemente artificiale vor trebui să fie constatate. El a fost întrebat de măsurile pe care le va lua pentru a reaşeza piaţa RCA, dacă va face controale la societăţile de asigurări în urma creşterilor tarifelor RCA. ìPiaţa RCA este cea mai importantă, reprezintă 50% din piaţa asigurărilor, dar trebuie să plecăm de la lucruri clare şi obiective. Preţul, prima este rezultatul unor factori obiectivi. Este un preţ care la rândul lui este determinat de o serie de factori determinaţi de piaţă. Putem să influenţăm evoluţia acestui preţ prin a asigura o corectă şi bună competiţie între participanţi. De asemenea prin bune practici şi procese mai eficiente. Astfel este de aşteptat să avem o evoluţie în corelaţie cu evoluţia generală a preţurilor, dar în acelaşi timp nu trebuie să avem o ineficienţă în piaţa RCA-ului.

 Va fi neceseară o analiză în detaliu legat de modul de formare a preţurilor şi ce factori a impactat rezultatul final în preţul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta. Cert este că prima la RCA trebuie să fie rezultatul obiectiv pe de o parte al daunalităţii, al costurilor normale de distribuţiei, al costurilor normale de operare şi al competiţieiî, a răspuns Sorin Mititelu, în cadrul audierii. În cadrul prezentării, Sorin Mititelu susţine că din anul 1993 a activat în sistmeul financiar în diverse domenii, de la domeniul bancar trecând prin zona asigurărilor. În perioada în care a activat în domeniul bancar, el a explicat că a acoperit o gamă mult mai vastă, fiind în domenii precum retail, corporate, piaţa de capital şi diverse poziţii de management, având totodată de implementat strategii. Sorin Mititelu a mai adăugat că din cei 30 de ani din cariera sa profesională, 25 de ani au fost în banking şi restul în asigurări.

 

Conducerea executivă:

Alexandru Petrescu – candidat pentru funcţia de preşedinte al ASF

Gabriela Horga – candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al ASF, responsabil de zona pieţei de capital

Daniel Armeanu – actual vicepreşedinte al ASF, responsabil de zona pensiilor private şi candidat pentru aceeaşi funcţie

Gabriel Avramescu – candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF

 

Conducerea neexecutivă:

Gabriela Socol  - candidat pentru funcţia de membru al Consiliului ASF

Răzvan Wlassopol – candidat pentru funcţia de membru al Consiliului ASF

Birtalan Jozsef – candidat pentru funcţia de membru al Consiliului ASF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO