Bănci și Asigurări

CEC asteapta profit de peste 100 mil. euro cu banii incasati din vanzarea actiunilor Asiban

26.08.2008, 19:32 18

CEC Bank, singura banca de stat din top zece, asteapta un profit de peste 100 de milioane de euro pentru intregul an, in conditiile in care rezultatul va include si suma incasata in urma vanzarii participatiei detinute la compania de asigurari Asiban.
Pe primul semestru, banca a raportat o scadere a profitului brut cu 44%, pana la 32 de milioane de lei (8,8 milioane de euro). Profitul net de asemenea s-a injumatatit, coborand la 7,4 milioane de euro.
"Pentru a doua parte a anului asteptam un profit operational de circa 70 de milioane de lei", spune Radu Ghetea, presedintele bancii. Astfel, profitul operational pentru intregul an va depasi 100 de milioane de lei (circa 29 de milioane de euro). CEC va mai incasa 84,5 milioane de euro in urma vanzarii participatiei de 25% din Asiban catre asiguratorul francez Groupama.
Ghetea spune ca profitul pe primul semestru a fost afectat de constituirea unor provizioane mai mari pentru creditele in valuta acordate clientilor individuali si pentru cardurile de credit, in urma modificarilor reglementarilor BNR. Totodata, rezultatul a fost influentat si de cheltuielile legate de procesul de rebrading si reamenajarea unitatilor teritoriale. Circa jumatate din cheltuielile bugetate pentru anul acesta, de circa 50 de milioane de euro, au fost contabilizate in primul semestru.
CEC a reusit in primul semestru sa-si majoreze puternic veniturile operationale, care au urcat cu 45%, pana la 335 milioane de lei (91 de milioane de euro), pe fondul cresterii volumului de afaceri.
Ghetea spune ca CEC nu va fi afectata semnificativ de noile reglementari ale BNR privind creditarea populatiei, in conditiile in care a avut si pana acum o politica prudenta. Banca s-a concentrat in special pe creditarea in lei, in conditiile in care detine lichiditati importante in moneda locala. Soldul depozitelor de echivalentul a 2,5 miliarde de euro este sensibil mai mare decat cel al creditelor, de 1,8 miliarde de euro, in conditiile in care CEC avea in mod traditional o pozitie puternica pe partea de economisire.
Presedintle bancii considera totusi ca dezvoltarea afacerilor pe zona de retail va fi afectata de reglementarile mai stricte, dar spune ca CEC poate sa compenseze pe partea de corporate, in special in zona imprumuturilor agricole care vin in completarea fondurilor europene. "O parte din creditele agricole acordate in primavara s-au intors deja, dar ma astept sa vedem o noua crestere a cererii in perioada de toamna", spune Ghetea. De altfel, la sfarsitul lui iunie banca a raportat o crestere de peste doua ori a creditelor acordate companiilor, pana la 2,15 miliarde de lei (590 de milioane de euro). Creditele acordate pentru activitati agricole reprezentau 12% din finantarile acor-date pe segmentul corporate. CEC are un avantaj important in domeniul finantarilor agricole, in conditiile in care opereaza o retea extinsa, de peste 1.400 de unitati, multe fiind amplasate in zone rurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO