Bănci și Asigurări

Ce legi asteapta asiguratorii in aceasta toamna

12.10.2005, 20:20 18

Trei noutati legislative sunt asteptate cu nerbadare de companiile de asigurari: modificarile legii privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, normele pentru aplicarea legii privind asigurarile de sanatate si reforma pensiilor private.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor urmeaza sa fie dezbatut in Parlament pana la sfarsitul acestui an. Cea mai asteptata modificare se refera la separarea activitatii de asigurari generale de cea de asigurari de viata.

Conform proiectului de lege, companiile care au fost autorizate pana la sfarsitul lui 2005 sa practice ambele activitati vor putea administra in continuare un portofoliu mixt, conditia fiind sa separe conducerea celor doua activitati. Conducerea companiei trebuie sa fie organizata astfel incat sa asigure o distinctie clara intre activitatea de asigurari de viata si cea de asigurari generale.

De asemenea, profitul obtinut din una din activitati nu poate fi utilizat pentru dezvoltarea celeilalte decat in cazuri exceptionale, cu aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In cazul in care, dupa indeplinirea obligatiilor financiare de catre asigurator, exista active disponibile la una din cele doua activitati, acestea pot fi folosite, cu aprobarea prealabila a CSA, pentru cealalta activitate.

Pentru a asigura conducerea prudentiala a companiilor cu portofoliu mixt, Comisia va aproba sefii departamentelor de asigurari generale si ai celor de asigurari de viata si persoanele care vor ocupa functii de conducere specifice in cadrul acestor departamente.

Proiectul de lege mai prevede ca, pentru a obtine autorizatia de functionare, un asigurator sau reasigurator trebuie sa angajeze cel putin un actuar. Printre obligatiile actuarului se numara determinarea valorii rezervelor tehnice, controlul activelor destinate acoperirii acestor rezerve, calculul primelor de asigurare si al marjei de solvabilitate minime si al celei de care dispune asiguratorul.

De asemenea, proiectul de lege spune ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, taxa de functionare anuala platita de companiile de asigurari se va majora de la maximum 0,3% din primele brute incasate, cat este in prezent, pana la cel mult 0,5%.

In ceea ce priveste companiile care incheie polite de asigurare de raspundere civila auto, acestea va trebui sa se afilieze, in termen de o luna dupa intrarea in vigoare a legii, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R). In prezent, doar asiguratorii care incheie polite Carte Verde sunt obligati prin lege sa adere la B.A.A.R.

O alta noutate legislativa asteptata de companiile de asigurari sunt normele de aplicare a legii asigurarilor private de sanatate. Acestea vor stabili conditiile in care va fi introdus si va functiona sistemul asigurarilor private de sanatate, moment care se estimeaza ca va impulsiona semnificativ afacerile cu servicii medicale private. Conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii si ai CSA, in elaborarea acestor norme se va tine cont de modelele sistemelor asigurarilor private de sanatate existente pe pietele occidentale.

Se are in vedere instituirea unui sistem hibrid, in care firmele de asigurari sa poata furniza servicii medicale private, dar si sa incheie contracte cu clinici. Legea asigurarilor private de sanatate a fost votata anul trecut, iar intarzierea aparitiei normelor a impiedicat multe companii sa intre mai devreme pe aceasta piata.

Asiguratorii stau cu ochii si pe evolutia reformei pensiilor private. Pana la sfarsitul acestui an va fi infiintata Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care va impulsiona aparitia fondurilor private de pensii. CSSPP va fi condusa de un consiliu format din cinci membri, propusi de Comisiile reunite pentru buget, finante si banci si pentru munca si protectie sociala, dintre care doi vor detine functia de presedinte si, respectiv, vicepresedinte. Deocamdata trebuie numit un director general interimar, dar Guvernul nu a luat nici o decizie pana acum.

Cheltuielile pentru functionarea Comisiei se vor asigura din taxe de autorizare si avizare platite de administratorii fondurilor de pensii, iar pentru inceput, timp de 18 luni, din bugetul de stat prin Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Nici un fond de pensii private nu functioneaza inca in Romania, desi despre necesitatea lor se discuta de 10 ani deja, iar anul trecut au fost votate doua legi - legea fondurilor ocupationale de pensii private si legea fondurilor de pensii obligatorii. Aceste legi nu se aplica pentru ca nu exista interes din partea investitorilor.

Ultimul proiect de lege al Ministerului Muncii arata ca primele pensii private care vor aparea nu se vor mai numi ocupationale, ci facultative. Denumirea a fost modificata deoarece pensia ocupationala era legata de ocupatia participantilor si de statutul lor de angajatori. Erau discriminati cei care lucrau pe cont propriu sau angajatii care lucreaza fara contract colectiv de munca sau nu sunt organizati in sindicate.

Sfera administratorilor de fonduri de pensii a fost extinsa prin acest proiect de lege si la categoria asiguratorilor sau a societatilor de administrare a investitiilor de fonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO