Bănci și Asigurări

Câţi bani au câştigat fondurile de pensii private în ultimul an

Autor: Roxana Pricop

24.11.2011, 00:07 1379

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii au înre­gistrat randamente cu­prinse între un maxim de 5,7% şi un minim de 2,6% în intervalul cuprins între octombrie 2011 şi octombrie 2010, printre cele mai dificile 12 luni din istoria pensiilor private.

Performerul pieţei este fondul administrat de Eureko cu performanţă de 4,82%, iar pe locul al doilea se află fondul AZT Viitorul Tău administrat de Allianz Ţiriac, cu un randament de 4,32%. La extrema opusă a clasamentului se situează fondul administrat de Alico cu un randament de 2,61% şi fondul Vital administrat de Aegon cu un randament de 2,7%.

Randamentele înregistrate în ultimele 12 luni de fondurile de pensii private redau cât de performante au fost investiţiile pe care le-au făcut administratorii fondurilor în condiţiile în care în fonduri au fost virate lunar contribuţii în valoare de peste 100 de milioane de lei.

Deşi randamentele au scăzut în comparaţie cu anii anteriori, niciun fond de pensii private nu a înregistrat pierderi în ultimele 12 luni. Corecţiile puternice înregistrate de pieţele de acţiuni sub impactul crizei datoriilor suverane au fost parţial amortizate prin achiziţiile de titluri de stat, instrumente financiare cu venit fix şi cu risc redus şi prin creşterea investiţiilor în depozitele bancare.

Raportat la octombrie 2010, sumele investite de fondurile de pensii private în depozite bancare s-au dublat de la 336 mil. lei la 680 mil. lei, în timp ce investiţiile în titluri de stat au crescut cu 57%, până la 4,044 mld.lei. Sumele investite de fonduri în acţiuni au crescut chiar dacă valoarea acţiunilor a scăzut puternic în ultimele 12 luni.

Mai exact, investiţiile în acţiuni erau în valoare de 687 mil. lei la finele lunii octombrie, faţă de 472 mil. lei anul trecut, în condiţiile în care Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 13,3% în acest interval. Fondurile de pensii au investiţii şi pe pieţele externe, fiind afectate de scăderile mult mai ample de pe bursele mature: bursa de la Viena a pierdut 26% în ultimul an, iar bursa de la Paris a pierdut 15%, în timp ce bursa de la Londra a rezistat mai bine, pierzând doar 2,3% în intervalul cuprins între 31 octombrie 2011 şi 31 octombrie 2010.

La finele lunii octombrie, circa 3% din activele de 6,035 mld.lei ale fondurilor de pensii private erau investite în acţiuni străine. Altfel spus, expunerea pe acţiuni străine a fondurilor era de 181 mil. lei, sub valoarea de 120 mil. lei din octombrie 2010.

Randamentele obţinute de fondurile de pensii private din investiţiile în titluri de stat sunt în jur de 7% pe an, în timp ce dobânzile încasate pentru sumele plasate în depozite bancare pot depăşi 7% pe an având în vedere că administratorii de pensii pot obţine dobânzi mult mai mari decât cele din piaţă graţie activelor mari aflate în administrare.

Fondurile de pensii private obligatorii au un orizont lung de investiţii. Fondurile urmează să plătească pensiile către cei peste 5,4 milioane de români care contribuie în prezent la sistem peste 20 de ani, astfel că se orien­tează spre investiţii care aduc randa­mente pe termen lung de timp fără a se expune la un risc ridicat. În ultimele 12 luni, activele fondurilor de pensii private au crescut cu 2 miliarde de lei, până la un total de 6,035 miliarde de lei, creşterea fiind susţinută în principal de sumele virate sub forma contribuţiilor lunare de cei peste 5 milioane de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO