Bănci și Asigurări

Cash-ul este rege. Economia creşte, dar plăţile prin bănci s-au redus cu 30% în trei ani

Cash-ul este rege. Economia creşte, dar plăţile prin...

Autor: Ciprian Botea

03.09.2014, 20:13 644

Tranzacţiile cu bilete la ordin şi cecuri au scăzut cu 10% anul trecut, la 66 mld. lei (15 mld. euro), fiind confir­mată astfel tendinţa din ultimii ani de decuplare a plăţilor prin bănci de eco­nomia reală. Economia a crescut anul trecut cu 3,5%, susţinută în principal de exporturi.

Anul 2013 a fost al treilea an con­se­cutiv de scădere a plăţilor prin bănci, deşi economia a crescut constant în această perioadă. Faţă de nivelul atins în 2008, ultimul an de boom economic, tran­zacţiile cu bilete la ordin şi cecuri sunt mai mici cu 27%, potrivit BNR.

Numerarul în circulaţie a crescut, în schimb, în mod constant în ultimii ani şi  a ajuns în prezent la o medie zilnică de aproape 37 mld. lei. Valoarea nume­rarului în circulaţie era de 26 mld. lei în urmă cu patru ani.

De regulă, în cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului se pre­zintă la bancă la data scadenţei şi pri­meşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului dacă există lichidităţile necesare.

Ceea ce a descurajat însă tranzacţiile cu instrucţiuni de plată în ultimii ani au fost refuzurile la plată foarte mari, adică numeroasele situaţii în care băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de aceştia. Unele companii au ajuns să nu mai accepte decât plata cash în schimbul bunurilor livrate, chiar dacă pierd business.

Doar în primele şapte luni din acest an băncile au refuzat să deconteze bilete la ordin şi cecuri de aproape 5 mld. lei, potrivit BNR. Faţă de aceeaşi perioadă din 2013, sumele refuzate la plată au scăzut cu 20%, dar situaţia a redevenit îngrijorătoare începând din luna iulie.

Volumul refuzurilor la plată a urcat la 1,05 miliarde de lei în iulie, fiind cu 78% peste media lunară din primul semestru. Iulie a fost a şasea lună din perioada de criză în care biletele la ordin şi cecurile refuzate la plată au depăşit pragul de un miliard de lei.

Oficialii BNR au declarat în ultima perioadă că refuzurile la plată sunt foarte mici în raport cu valoarea instru­mentelor de plată şi nu mai reprezintă un semnal de alarmă, aşa cum era în anii trecuţi. Problemele din anii trecuţi fuseseră accentuate şi de valul de litigii în instanţă, care au dus la poprirea con­turilor pentru multe companii.

Un număr de 152 de companii se aflau în interdicţie bancară, adică nu puteau emite cecuri sau bilete la ordin, la sfârşitul lunii iulie.

Şi numărul tranzacţiilor cu bilete la ordin şi cecuri a scăzut anul trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Scăderea în termeni nominali a fost de peste un milion de tranzacţii, până la 5,9 milioane. Spre comparaţie, în perioada de boom economic se înregistrau peste 10 milioane de operaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO