Bănci și Asigurări

Semnal de alarmă pentru economie: băncile au refuzat plăţi de 1 mld. lei în iulie

Semnal de alarmă pentru economie: băncile au refuzat...

Autor: Ciprian Botea

21.08.2014, 00:08 689

Băncile au refuzat să deconteze instrumente de plată de 4,6 miliarde de lei (circa 1 mld. euro) în perioada ianuarie-iulie pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile companiilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de acestea. Sumele refuzate la plată s-au redus cu 22% faţă de primele şapte luni din 2013, potrivit datelor BNR.

Totuşi, situaţia a redevenit îngrijorătoare din luna iulie, când volumul refuzurilor la plată a urcat la 1,05 miliarde de lei, fiind cu 78% peste media lunară din primul semestru. A fost a şasea lună în care biletele la ordin şi cecurile refuzate la plată au depăşit un miliard de lei. Acest prag psihologic mai fusese trecut în octombrie 2009, martie 2010, octombrie 2012, mai şi iulie 2013.

„Scăderea refuzurilor la plată în decursul primelor şapte luni ale anului a fost corelată cu îmbunătăţirea poziţiei financiare a compani­ilor, în special scăderea numărului de insol­venţe. Această îmbunătăţire ar putea avea mai degrabă un caracter ciclic, urmând unor vârfuri de insolvenţe în trimestrul patru din 2013. Accelerarea din luna iulie poate fi un semn de revenire a problemelor structurale, dar trebuie confirmată şi de lunile următoare“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO