Bănci și Asigurări

Carpatica s-a razgandit: actiuni gratuite in loc de dividende

27.04.2004, 00:00 34



Actionarii Bancii Comerciale Carpatica au hotarat ca banca sa nu distribuie nici anul acesta dividende din profitul inregistrat anul trecut, asa cum banca anuntase initial, cea mai mare parte a profitului obtinut urmand sa fie utilizat pentru majorarea capitalului social. Actionarii bancii vor primi astfel actiuni cu o valoare nominala totala de 76 miliarde de lei. La Bursa Electronica RASDAQ actiunile Carpatica se tranzactioneaza insa la un pret de patru ori mai mare decat valoarea nominala.



Cererea mare pentru credite, i-a determinat, de altfel, pe multi dintre bancheri sa caute surse de finantare, mai ales pe termen mediu si lung prin reducerea dividendelor, emisiunea de actiuni noi sau initierea de emisiuni de obligatiuni.



Carpatica a finalizat de curand o operatiune de majoare a capitalului cu 250 miliarde de lei prin emiterea de actiuni noi, care au fopst cumparate de actionarii bancii in proportie de 98%. Alaturi de profitul de anul trecut banca va mai putea realiza o majorare de capital in valoare de 112,5 miliarde de lei din primele de emisiune aferente primei majorari din acest an, astfel ca valoarea capitalului social al bancii s-ar putea dubla in perioada urmatoare. "In curand banca va dispune de un capital de 910 miliarde de lei," se precizeaza intr-un comunicat al bancii. Coducerea Carpatica nu a putut fi contactata pentru a comenta decizia actionjarilor de a nu distribui dividende.



La Adunarea Generala s-a mai aprobat splitarea valorii nominale a actiunilor Carpatica de la 10.000 de lei la 2.000 de lei, fapt va creste lichiditatea actiunilor pe piata de capital, fapt care ar putea avea un impact pozitiv si asupra pretului actiunilor. In plus, actiunile Carpatica vor fi tranzactionate in curand la Bursa de Valori Bucuresti, banca primind deja un acord de principiu din partea oficialilor pietei.



Actiunile bancii au fost printre cele mai performante de pe piata de capital in acest an, aducand un castig de peste 100%. Cotatia bancii a atins recent un nou maxim istoric de 41.000 lei/actiune, la care valoarea de piata a bancii, cu tot cu actiunile emise in ultima majorare a depasit 70 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO