Bănci și Asigurări

Carpatica, accent pe profit si mentinerea cotei de piata

16.05.2008, 14:08 44

Carpatica, o banca de talie medie controlata de omul de afaceri Ion Carabulea, se va concentra pe cresterea profitabilitatii si consolidarea afacerilor, dupa ce in anii precedenti a investit in tehnologie si in extinderea agresiva a retelei teritoriale.
"Banca Carpatica va urmari sa-si mentina cota de piata (...) avand o abordare echilibrata a cresterii si pe linii de afaceri. Ne vom concentra pe furnizarea finantarilor de completare pentru proiectele derulate de clientii nostri din fonduri comunitare, pe sprijinul acordat tututor celor care activeaza in sectoare viabile din economie si pe sprijinirea noilor afaceri care sunt bine fundamentate", a declarat pentru ZF Nicolaie Hoanta, directorul general al bancii.
La sfarsitul primului trimestru, Carpatica a raportat active de 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 620 de milioane de euro), cu o crestere marginala fata de decembrie trecut. La sfarsitul anului 2007, banca avea o cota de piata de aproape 1%. Carpatica opereaza in prezent o retea de 243 de unitati teritoriale, respectiv ceva mai mult de 4% din numarul total de unitati din sistemul bancar.
In primele trei luni ale anului, banca a obtinut un profit brut de 2,64 mil. lei (0,7 mil. euro), de peste patru ori mai mare decat castigul realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia a avut loc in conditiile in care veniturile si cheltuielile au inregistrat cresteri de peste 90%.
In ceea ce priveste afacerile pe zona de retail, seful Carpatica spune ca anul acesta accentul va cadea pe atragerea clientilor individuali ca deponenti prin dobanzi avantajoase, in timp ce pe creditare vor fi pastrate conditiile "accesibile".
"Consider ca in 2008 si chiar in 2009 va avea loc un proces de temperare a creditarii, din motive de satietate si sustenabilitate din partea clientilor, chiar daca bancile vor continua sa lanseze diverse produse", apreciaza seful Carpatica.
Hoanta considera ca banca are potential de a-si imbunatati profitabilitatea, in conditiile in care reteaua teritoriala nu a atins inca maturitatea, iar activitatile pot fi rationalizate, inclusiv prin utilizarea mai buna a tehnologiilor care au fost implementate in ultimii ani.
Investitiile bugetate pentru anul acesta se ridica la 11 milioane de lei (circa trei milioane de euro), fondurile urmand sa fie utilizate pentru dezvoltarea canalelor alternative de distributie si a unor noi solutii informatice.
Pentru anul acesta, Carpatica si-a planificat centralizarea operatiunilor de back-office pentru creditarea persoanelor fizice si juridice.
De asemenea, conturile de card vor fi unificate cu conturile curente ale clientilor, prin conectarea sistemului informatic al bancii cu cel al procesatorului Paynet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO