Bănci și Asigurări

„Carnagiu“ în întreaga lume: fonduri de investiţii au fost pulverizate în doar o singură zi

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

20.01.2015, 00:04 14275
Citigroup, Deutsche Bank şi Barclays, nume grele din industria bancară mondială, au înregistrat, probabil, pierderi cumulate de 400 de milioane de dolari în urma deciziei de săptămâna trecută a băncii centrale elveţiene, iar analiştii se aşteaptă ca în următoarele zile să apară noi victime şi noi pagube în sectorul financiar, scrie Bloomberg.

„Pierderile vor fi de ordinul miliardelor de dolari – acestea sunt încă evaluate. Victime vor fi de la bănci mari la brokeri, fonduri de hedge, fonduri mutuale şi speculatori valutari. Vor fi unde de şoc în sistemul financiar“, apreciază Mark T. Williams, specialist în managementul riscului la Universitatea Boston.

 

Victimele

*Banca americană Citigroup, cel mai mare dealer valutar din lume, a pierdut peste 150 mil. dolari din tranzacţii valutare, au declarat surse apropiate situaţiei. Pierderile Deutsche Bank, una dintre cele mai puternice bănci europene, au aceeaşi amploare, iar cele ale băncii britanice Barclays se cifrează la 100 de milioane de dolari. În ziua în care Banca Naţională a Elveţiei a lăsat francul să fluctueze liber faţă de euro, renunţând la pragul minim de 1,20 de franci pe euro pe care l-a susţinut timp de trei ani, moneda elveţiană s-a apreciat cu până la 41% faţă de euro.

*Marko Dimitrijevic, un manager de fonduri care a supravieţuit în faţa a cel puţin cinci crize ale datoriilor de pe pieţe emergente, îşi închide cel mai mare fond de hedge. Everest Capital Global avea la sfârşitul anului trecut active de 830 de milioane de dolari, dar şi-a pierdut aproape toţi banii din cauza deciziei băncii elveţiene, spun surse apropiate situaţiei. În doar o singură zi fondul de 24 de ani a fost distrus.

*FXCM, cel mai mare broker valutar de retail din SUA şi Asia, a primit o infuzie de cash de 300 de milioane de dolari de la Leucadia National după ce a avertizat că din cauza pierderilor ar putea ajunge în situaţia de a nu mai îndeplini cerinţele obligatorii de capital. FXCM a intermediat în trimestrul trecut tranzacţii de 1.400 de miliarde de dolari. Din cauza volatilităţii fără precedent a francului faţă de euro, clienţii au rămas cu datorii la acest fond de 225 mil. dolari.

*În Marea Britanie, firma de brokeraj Alpari a intrat în insolvenţă din cauza pierderilor provocate de aprecierea francului.

*Global Brokers, firmă înregistrată în Noua Zeelandă, a anunţat că se va închide pentru că nu mai poate respecta condiţiile minime de capitalizare impuse de autorităţile neozeelandeze (un milion de dolari neozeelandezi, echivalentul a 782.500 de dolari americani).

*În Japonia, ministerul de finanţe a început să verifice firmele de trading după ce surse din industrie au „sifonat“ că traderii valutari din această ţară au suferit pierderi mari.

*Printre victime se vor număra, probabil, şi companii elveţiene care-şi generează cea mai mare parte din venituri pe piaţa externă, precum producătorul de ciocolată Barry Callebaut, producătorul farma Roche, producătorul de alimente Nestlé şi cel de lifturi Schindler. Din cauza structurii organizatorice, aceste companii se confruntă cu costuri mari în franci elveţieni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO