Bănci și Asigurări

Cand plecati in concediu nu uitati harta

16.07.2003, 00:00 21



Vreti sa plecati in concediu si va ganditi ca noul card e tocmai bun pentru a scapa de grija banilor? Nu uitati insa sa luati si harta bacomatelor din tara pentru ca veti avea surpriza sa constatati ca in multe din statiunile recunoscute ca puncte turistice la nivel national nu exista nici un bancomat.



Potrivit site-ului din domeniul platilor fara numerar - www.no-cash.ro - intr-o serie de statiuni balneo (Amara, Baile Govora, Baile Tusnad, Geoagiu-Bai, Techirghiol) dar si in cateva statiuni de pe litoral (Cap Aurora, Costinesti, Jupiter), nu este instalat nici un automat bancar. Cu turistii romani lucrurile ar fi cum ar fi dar este interesat ca in aceste zone se invart destul de multi turisti straini, care la randul lor invart destul de multi bani.



"Inexistenta automatelor bancare in statiunile balneo poate fi explicata pe de o parte prin faptul ca marea majoritate a turistilor din aceste statiuni sunt persoane de varsta a treia care, in general, nu sunt posesori de card", comenteaza Sergiu Cone, analist pe piata cardurilor. "De neinteles este insa cum statiunea tineretului, Costinesti, nu a starnit inca interesul bancherilor".



In statiunile de pe litoralul romanesc sunt instalate de exemplu 21 de ATM-uri. La acestea se adauga alte 56 ATM-uri care sunt operationale in orasul Constanta.



Piata cardurilor este considerata in acest moment una cu un potential deosebit de crestere, singura problema acceptata de toata lumea fiind numarul prea mic de bancomate existente si de comerciantii care accepta la plata cardurile. Cele 15 banci emitente de carduri au lansat pe piata pana acum in jur de 4 milioane de carduri, dar specialistii in domeniu vad un potenatial de cel putin 10 milioane de carduri in urmatorii 3-5 ani. De altfel, ritmul de crestere de anul trecut nu face altceva decat sa intareasca aceste previziuni.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO