Bănci și Asigurări

Calculati-va despagubirile. Cursurile medii intre 1945-1989 le aveti

15.08.2003, 00:00 264



Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica au stabilit cursurile medii anuale leu/dolar din perioada 1945-1989 care vor fi luate in considerare in stabilirea despagubirilor acordate celor care si-au pierdut in perioada mentionata bunurile imobile. #leadend#



Ordinul emis de cele doua autoritati vine in contextul modificarii si completarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum si pentru stabilirea unor masuri privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania.



Controversata lege 10/2001 prevede ca imobilele preluate abuziv de stat vor fi retrocedate, iar unde nu mai este posibil vor fi acordate despagubiri . In acest sens legea 10/2001 face trimitere la un viitor act normativ privind aceste despagubiri care nu a fost insa adoptat.



La inceputul anului Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, legea 10 inovcand posibilitatea ca cei care nu-si vor primi bunurile inapoi sa fie despagubiti cu actiuni la companiile de stat. Cuantumul despagubirilor este un motiv de disputa intre putere si opozitie de ani buni. Cu un an inainte de a castiga alegerile din 2000 actualul presedinte Ion Iliescu spunea ca despagubirile ce trebuie acordate de stat se ridica la 60 miliarde de dolari. Fostul ministrul al justitiei, Valeriu Stoica, initiatoul legii de retrocedare, a socotit insa ca suma despagubirilor este mult mai mica, la 4 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO