Bănci și Asigurări

Bulgarii de la Euroins Insurance Group contestă în instanţă decizia ASF de retragere a licenţei de funcţionare a Euroins România. Ei propun revocarea deciziei şi în acelaşi timp vor să transfere tot portofoliul companiei locale către EIG Re, reasigurătorul grupului, iar filiala bulgară să opereze în România iniţial sub regimul Freedom of Services (FoS)

Bulgarii de la Euroins Insurance Group contestă în...

Autor: Mircea Nica

11.04.2023, 17:25 177

Euroins Insurance Group (EIG), grupul bulgar din care face parte Euroins România, a demarat procedura legală de suspendare şi anulare a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din 17 martie 2023 de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit informaţiilor transmise de Eurohold, holdingul sub umbrela căreia funcţionează EIG. 

Acţiunea în justiţie a fost unul dintre demersurile întreprinse de acţionarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF. În plus, Eurohold şi BERD, acţionari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF şi FGA o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA, susţin reprezentanţii Eurohold. 

„Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale şi viitoare şi specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului şi una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera iniţial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienţii români. Acţionarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea Propunerii”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii grupului bulgar.

Euroins România a primit verdictul ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare, s-a constatat starea insolvenţei şi s-a demarat promovarea procedurii de deschidere a falimentelului împotriva companiei pe data de 17 martie 2023. Conform ASF, Euroins România avea o lipsă de peste 400 mil. euro a capitalului.

De asemenea, începând cu anul 2023, Euroins şi-a schimbat reasigurătorul cu cel al grupului din care face parte, EIG Re. Contractul de reasigurare presupunea ca, în cazul în care plăţile efectuate în perioada de decontare sunt mai mari decât încasările, reasigurătorul să îşi assume plata diferenţei către reasigurat, în speţă Euroins România. În caz contrar, diferenţa dintre încasări şi plăţi va rămâne la reasigurător. Din analiza contractului respectiv a rezultat că aceasta nu conducea la restabilirea solvabilityăţii socieţăţii, iar Consiliul ASF a luat măsura de a impune FGA, în calitate de administrator interimar, să facă toate demersurile pentru încetarea contractului cu EIG Re. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO