Bănci și Asigurări

Brokerul de credite Kiwi a intermediat împrumuturi de 60 mil. euro anul trecut

Brokerul de credite Kiwi a intermediat împrumuturi de 60 mil. euro anul trecut

Foto Cristina Nichituş

Autor: Ciprian Botea

22.02.2012, 00:00 307

Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite local, a intermediat anul trecut credite cu o valoare cumulată de 60 mil. euro, trei sferturi dintre acestea fiind finanţări garantate cu ipotecă. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 6 milioane de lei (1,4 mil. euro) în 2011, comparativ cu 2,5 milioane de lei în anul precedent.

Aproape toate creditele cu garanţii au fost acordate în euro, clienţii preferând această variantă datorită dobânzilor semnificativ mai mici, doar creditele de consum fiind acordate preponderent în moneda locală. "Băncile vor continua să aibă portofolii de credite dezechilibrate atât timp cât ofertele în euro vor fi mult mai atractive chiar luând în calcul riscul valutar", a declarat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. Ea afirmă că în prima parte a anului trecut jumătate din creditele acordate au fost refinanţări, mulţi clienţi preferând să-şi consolideze trei sau patru credite într-un singur împrumut. Ulterior, ponderea acestora a mai scăzut în contextul în care s-a resimţit o revigorare a cererii de finanţări noi.

Brokerul de credite şi-a stabilit pentru anul acesta un volum al împrumuturilor intermediate similar cu cel din 2011, în condiţiile în care se aşteaptă ca piaţa să se restrângă ca urmare a noilor norme ale BNR, care fac mai dificil accesul la finanţare în valută. Kiwi a trecut anul trecut pe profit, cu un rezultat brut de circa 300.000 de euro, după trei ani consecutivi de pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO