Bănci și Asigurări

Brokerii vor vinde asigurari de 480 mil. a

11.12.2007, 14:47 8

Brokerii de asigurari vor intermedia polite in valoare de 480 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, in cresateare cu 48% comparativ cu anul trecut, estimeaza Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari).
Ponderea contractelor de asigurare vandute prin interamediul brokerilor in totalul pietei va ajunge astfel la circa 24%, in conditiile in care piata asigurarilor este estimata la
2 miliarde de euro in acest an.
Gradul de intermediere din piata asigurarilor ramane insa mult sub media Uniunii Europene, unde circa 45% din politele de asigurare sunt vandute prin intermediul brokerilor.
In primele noua luni ale acestui an, brokerii de pe piata locala au intermediat contracte de asigurari in valoare de 380 de milioane de euro, in urcare cu 45% fata de primele trei trimestre din 2006.
"Evolutia s-a datorat cresterii pietei leasingului si a creadiatarii bancare (in cazul unor imprumuturi, asigurarea buanului achizitionat este obligatorie - n. red.)", afirma Andriescu.
Circa 70% din piata leasinagului este repreazenatata de finantari pentru achiazitia de autoturisme, asiagurarea acestora prin poalite Casco fiind obliagaatoarie pe durata derularii contractului.
Din totalul politelor inatermediate de brokeri, doar 9% sunt de asigurari de viata, restul de 91% fiaind de asigurari generale, in special asigurari pentru autovehicule.
In primele noua luni, veniturile brokerilor au fost de 60 de milioane de euro, aproape cat in tot anul trecut. Porivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2006, brokerii au inregistrat anul trecut venituri de 68 de milioane de euro (aproape 239,8 milioane de lei), fata de
45 de milioane de euro in 2005. Din acestea, mai mult de 92% au provenit din negocierea de polite de asigurare si reasigurare, 2,1% - din regularizari in caz de daune, 0,16% - din efectuarea inspectiilor de risc, 0,09 - din comisariat de daune si restul din alte activitati.
In prezent, pe piata asigurarilor activeaza circa 380 de broakeri, potrivit CSA, in conditiile in care anul trecut nuamarul acestora era de 370, iar in 2005 - de 281. In cursul acestui an, 22 de brokeri au ramas fara autorizatie de funcatioaanare, fiind sanctionati astfel de CSA dupa descoperirea unor nereguli.
Presedintele UNSICAR estimeaza ca activitatea brokerilor va creste in linie cu piata asigurarilor si in anii uramaatori. Pentru acest an, valoarea totala a politelor de asiaguaraare incheiate pe piata locala este estimata la 2 mld. euro, din care 1,6 mld. euro vor reprezenta vanzari de asiagurari generale, iar 400 mil. euro - de asiaguarari de viata. Fata de anul trecut, cand piata asiguraarilor s-a ridiacat la 1,62 mld. euro, cresterea este de circa 23% in euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO