Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurari spun ca vin investitorii medii din Europa

30.06.2004, 00:00 14

Pe piata romaneasca intra tot mai multe companii de calibru mediu din Uniunea Europeana, dar si companii din Europa Centrala si Est, pe masura ce drumul spre aderare devine tot mai sigur, apreciaza reprezentantii companiilor de brokeraj in asigurari.
"In ultimul timp ne-au venit mai multi clienti pe canale externe. Sunt tot mai multe companii medii din Europa care isi muta productia in Romania", spune Bogdan Andriescu, director general al companiei de brokeraj in asigurari Eos Risq si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere in Asigurari din Romania.
Andriescu a dat ca exemplu de noi investitori lantul de magazine Kaufland, WKS Steillman (spalatorie pentru blugi, ca sa devina prespalati), Holzindustrie (fabrica de prelucrare a lemnului de la Sebes), Lisa Draxlameier (fabrica de cablaje auto) sau Novotel (hotelul pe care il va construi lantul Accor langa Palatul Telefoanelor din Bucuresti).
Eos Risq, care are actionari europeni, a avut venituri cu 86% mai mari pe primul trimestru al acestui an.
Pe de alta parte, Cristian Fugaciu, directorul companiei de brokeraj Marsh (companie cu capital american), a observat in prima jumatate a acestui an multiplicarea investitiilor companiilor elene, ungare sau poloneze, mai ales in alimentatie si industrie usoara.
"Oricum, tot zona marilor investitori ramane interesanta in 2004. Ma refer la privatizarile Petrom, a Distrigaz-urilor,
a filialelor Electrica, dar si la firmele mari de constructii care au contracte de infrastructura aici, cum este cazul Bechtel", a spus el.
Afacerile Marsh au crescut cu 30% pe primul semestru al acestui an.
Bogdan Andriescu de la Eos Risq crede ca privatizarile inca neterminate din Romania fac din tara noastra o tara interesanta pentru investitorii europeni.
"Pe alte piete din Europa de Est, cum este cea din Cehia, de exemplu, se manifesta deja simptomele unei saturatii. In Romania, pentru ca inca mai sunt companii de stat la vanzare, mediul economic este mai dinamic. Este o crestere constanta", a spus Andriescu.
Companiile de brokeraj in asigurari, ca si agentiile imobiliare sau firmele de resurse umane, simt foarte bine mersul investitiilor sau al economiei. Imediat ce pune piciorul intr-o tara, un investitor strain cauta sediu, oameni, dar si sa-si cumpere o asigurare. Brokerii de asigurari au intermediat anul trecut afaceri de 70 milioane de euro, adica peste 10% din toata piata asigurarilor.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO