Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurare nu se inghesuie deocamdata sa vanda pensii facultative

31.05.2007, 20:20 46

Brokerii de asigurare nu sunt interesati de intermedierea pensiilor private, desi legislatia le permite sa vanda aceste produse, iar prin procedura de avizare au trecut deja primii jucatori interesati.
Astfel, doar trei brokeri de asigurare (AON Romania, OVB Allfinanz Romania si Amsterdam) au fost pana acum avizati de Comisia de Pensii Private (CSSPP) pentru a intermedia produsele de pensii facultative (pilonul III). In acelasi timp, pe piata a aparut si primul broker specializat de pensii, Brokerpool, ducand numarul agentilor de marketing persoane fizice la numai patru.
"Pe langa cei trei brokeri de asigurare deja avizati si brokerul de pensii autorizat, CSSPP are in proceduri de autorizare si avizare inca patru brokeri", a declarat pentru ZF presedintele institutiei, Mircea Oancea. Pe piata locala a intermedierii in asigurari functioneaza in prezent peste 420 de brokeri, din care marea majoritate vand polite de asigurare auto (in principal RCA). Parte dintre ei ar putea insa deveni interesati si de pensiile private, existand in acest sens declaratii de la reprezentantii brokerilor.
Un broker de pensii, la fel ca si unul de asigurare, are nevoie de investitii minime pentru a intra in business: un capital social de cel putin 25.000 de lei (conform legii) si alte cheltuieli, specifice unui start-up.
Pe pilonul III (pensiile facultative), brokerii de asigurare pot vinde pensii direct, singura conditie de indeplinit fiind obtinerea avizarii in acest sens de la CSSPP. De asemenea, pot vinde pensii facultative si brokerii de pensii constituiti special in acest sens. Norma de marketing privind pensiile facultative a fost adoptata in urma cu mai bine de sase luni.
Pe pilonul II (pensiile obligatorii), doar brokerii specializati de pensii pot intermedia produse, in timp ce bancile, brokerii de asigurari si societatile de brokeraj de pe Bursa (SSIF) trebuie sa-si constituie un astfel de broker de pensii daca vor sa intre pe piata distributiei. In schimb, legislatia s-ar putea modifica si pe pilonul II, pentru ca situatia sa fie identica cu cea de la pensiile facultative. Astfel, toate cele trei entitati, plus brokerii de pensii, ar avea liber la intermedierea acestor produse financiare. Mircea Oancea a precizat ca au inceput sa vina la Comisie din partea brokerilor si cereri de autorizare/avizare pentru pilonul II.
Desi legislatia si conditiile de autorizare/avizare sunt permisive, brokerii de asigure nu se inghesuie sa intre pe piata. Pe langa brokeri (persoane juridice), piata pensiilor se pregateste sa faca loc si agentilor de marketing persoane fizice.
Astfel, pana acum sunt autorizati pentru pilonul III 5.447 de astfel de agenti, alte cateva mii fiind in asteptare. Procesul de vanzare este continuu, el debutand luna aceasta.
Pe pilonul II, administratorii de pensii anticipeaza aparitia a cel putin 100.000 de agenti persoane fizice. In acest caz, procesul de vanzare este limitat la cele patru luni din perioada august-noiembrie 2007, iar numarul de clienti este de peste zece ori mai mare decat la pensiile facultative.
De aici rezulta si interesul mai mare al administratorilor sa aiba un numar cat mai mare de agenti de marketing pentru aceste produse.

Ce pot vinde brokerii
Pe piata sunt autorizate si disponibile pentru vanzare patru fonduri de pensii facultative: ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), Pensia mea (administrat de Aviva) si BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata). Primele trei au un profil moderat de risc (investind 25% din active in actiuni listate pe Bursa), iar ultimul are un profil redus de risc (investind doar 10% din active in actiuni cotate).
In acelasi timp, pe piata sunt in pregatire (in diverse stadii de autorizare) inca patru fonduri de pensii facultative: ING optim (de la ING Asigurari de Viata), cu un profil mai redus de risc (25% investitii pe Bursa si un sistem de garantare a activului net), AZT Vivace (de la Allianz-Tiriac Pensii Private), cu un profil ridicat de risc (50% investitii pe Bursa) si doua prospecte de emisiune, ale unor fonduri apartinand Raiffeisen Asset Management si OTP Garancia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO