Bănci și Asigurări

Briefingul zilei de 19 decembrie 2023

Briefingul zilei de 19 decembrie 2023

Autor: Răzvan Botea

20.12.2023, 00:06 87

» Cinci bănci din România au intrat într-un parteneriat cu Ministerul Economiei şi FNGCIMM

Cinci bănci din România au intrat într-un parteneriat cu Ministerul Economiei şi Fondul de Garantare pentru IMM-uri pentru credite de investiţii garantate de stat destinate IMM-urilor, anunţă într-un comunicat de presă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). „Avantajul principal al noilor programe constă în posibilitatea accesării unei prime de capital aferentă unui credit de investiţii, solicitat la una dintre cele cinci bănci partenere: Alpha Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank şi Unicredit Bank, credite care vor fi garantate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) şi decontate ulterior de către Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) în procent de 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, dar nu mai mult de 500.000 lei”, transmit reprezentanţii FNGCIMM.

 

» Percheziţii în Constanţa, unde se vindea beton de calitate inferioară la preţ de beton calitativ

Patru persoane care făceau parte din conducerea unei firme sunt acuzate că au comercializat şi livrat unei alte firme beton fabricat în staţia de betoane proprie de o callitate inferioară, spunând că de fapt produsul este calitativ, potrivit Mediafax. „În urma probatoriului administrat, a reieşit că cele patru persoane, care ar face parte din conducerea unei societăţi comerciale, ar fi comercializat şi livrat, unei alte societăţi comerciale, beton fabricat în staţia de betoane proprie de o calitate inferioară, prezentând împrejurarea nereală că produsul este de o calitate superioară. În vederea inducerii în eroare a persoanei vătămate, ar fi întocmit documente însoţitoare false, respectiv facturi fiscale, avize de însoţire a mărfii, declaraţii de conformitate”, transmite, marţi, IGPR.

 

» Socrii lui Cătălin Cherecheş, trimişi în judecată în cazul mitei către mama judecătorului

Socrii fostului primar din Baia Mare au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după ce ar fi încercat să dea mită mamei unui judecător pentru a pronunţa o sentinţă mai blândă edilului. Surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, că este vorba despre socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Cei doi sunt acuzaţi de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

 

» Circulaţia pe încă 32 km ai drumului expres Craiova-Piteşti va fi deschisă săptămâna aceasta

Circulaţia pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Piteşti (DEx12), cuprins între Valea Mare şi Coloneşti, va putea fi deschisă săptămâna aceasta, cu 6 luni mai devreme faţă de termenul contractual, a anunţat marţi Cristian Pistol, directorul companiei de drumuri CNAIR. „Lucrările pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova-Piteşti (DEx12) sunt foarte aproape de finalizare! Circulaţia pe cei 31,75 km dintre Valea Mare şi Coloneşti va putea fi deschisă săptămâna aceasta, cu 6 luni mai devreme faţă de termenul contractual”, a anunţat Cristian Pistol.

 

» INS: Pensia medie lunară a crescut cu 0,4% în trimestrul III

Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari plătite de casele de pensii, a fost în trimestrul III din 2023 de 2.117 lei, în creştere cu 0,4% faţă de trimestrul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

Potrivit INS, în trimestrul III din 2023, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO