Bănci și Asigurări

BRD: E păcat ca o firmă să nu-şi acopere riscul de creştere a EURIBOR

BRD: E păcat ca o firmă să nu-şi acopere riscul de creştere a EURIBOR

Autor: Razvan Voican

11.06.2011, 12:14 578

"Hedging-ul valutar rămâne preponderent, însă remarcă m înultima perioadă un interes crescând şi pentru acoperirea risculuide dobândă. De la începutul acestui an chiar am văzut o majoraresemnificativă a EURIBOR, aşa încât riscul de creştere a costului cudobânzile a devenit mai uşor de conştientizat. E chiar păcat pentruo companie să nu se protejeze prin produsele de hedging", afirmăClaudiu Cercel, vicepre şedinte pentru pieţele financiare alBRD-SocGen.

Analiştii consideră că tendinţa de creştere a ratelor EURIBOR seaflă de-abia la început, iar pentru a se proteja de eventualeepisoade de creştere accelerată, pe fondul incertitudinilor dinzona euro, o companie poate folosi de pildă contracte de opţiunipentru a se proteja de creşterea dobânzii peste un anumit plafon,în schimbul achitării unei prime.

Dacă în momentul exercită rii contractului rata dobânzii dereferinţă este mai mare decât dobânda- plafon, banca acoperădiferenţa. EURIBOR la trei luni - indicator folosit în multecontracte de credit în euro - tinde să se apropie de 1,5%, niveldublu faţă de acum un an.

Desigur, nivelul primei care trebuie achitată de către clientimplică aspecte de eficienţă şi din acest motiv pentru crediteleluate de persoane fizice achiziţionarea unui instrument de hedging(care poate oferi şi numai acoperire parţială) rentează doar de lasume mai mari de 500.000 de euro.

Cercel remarcă un interes similar şi în privinţa protejăriiîmpotriva riscului de creştere a preţurilor materiilor prime, depildă la cereale - un alt element de risc care devine"palpabil".

"Sunt atât procesatori, cât şi comercianţi de cereale carefolosesc instrumentele de acoperire la riscul de mişcărinefavorabile ale preţurilor." Cât priveşte hedgingul valutar,acesta poate reprezenta o opţiune pentru exportatorii care acuzăîntărirea leului în raport cu euro - evoluţie care le afecteazăîncasările în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO