Bănci și Asigurări

BRD: Creditul ipotecar cu dobândă fixă a captat atenţia a 30% din potenţialii clienţi

Adrian Jantea, BRD: Vom vedea în perioada următoare cum va evolua cererea pentru acest produs

Adrian Jantea, BRD: Vom vedea în perioada următoare cum va evolua cererea pentru acest produs

Autor: Liviu Popescu

24.03.2015, 00:06 3744
Una din trei persoane care au vizitat standul BRD de la târgul imobiliar desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în Capitală a fost interesată de creditul cu dobândă fixă de 6% pe 30 de ani afişat trei zile în oferta băncii. Banca nu a luat încă o decizie privind includerea acestui produs în oferta standard, aşteptând să vadă cum se va concretiza interesul manifestat de potenţialii clienţi.
 
„Aproximativ 30% din persoanele care ne-au vizitat standul au fost interesate de această ofertă de credit imobiliar cu dobândă fixă pe 30 de ani. Vom vedea în perioada următoare cum va evolua cererea pentru acest produs“, a declarat pentru ZF Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.
 
Băncile locale au început să introducă în ultima perioadă în oferte credite imobiliare cu dobânzi fixe în primii şapte sau chiar zece ani, aşa cum există de mult timp pe pieţele dezvoltate din Europa. Creditele cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare sunt specifice mai ales pieţei americane.
 
Erste, proprietarul BCR, afişează o dobândă fixă de 2,25% pe an în primii zece ani pentru un credit imobiliar în euro, în condiţiile în care Euribor, indicatorul de referinţă pentru creditele în euro, este aproape de zero. Marja este practic de circa 2 puncte procentuale. BCR practică pe piaţa locală o dobândă fixă în primii zece ani de 6% pe an pentru creditele imobiliare în lei. Marja de dobândă este de 4,5% în condiţiile în care indicatorul Robor la şase luni este în jurul nivelului de 1,5% pe an.
 
Dobânzi mai mici plătesc şi alţi vecini din Europa Centrală şi de Est. De exemplu, pe piaţa din Cehia, UniCredit practică o dobândă fixă timp de şapte ani de 2% pe an la creditele imobiliare în coroane cehe. Pribor, indicatorul de referinţă pentru costul coroanei cehe, este la nivelul de 0,4% pe an, astfel că marja de dobândă ajunge la 1,6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO