Bănci și Asigurări

Cum au evoluat primii trei jucători din piaţa creditului anul trecut: BCR şi BRD au scăzut, BT a crescut

Cum au evoluat primii trei jucători din piaţa...

Autor: Ciprian Botea

18.03.2015, 00:08 977

BCR şi BRD au rămas fără credite de 6,6 mld. lei anul trecut. Banca Transilvania a crescut creditarea cu 800 mil. lei.

BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci locale în funcţie de active - concentrau la  finalul anului trecut 39% din piaţa bancară, cu un punct procen­tual sub nivelul din 2013, doar ultima reuşind să susţină creditare, în timp ce bilanţurile primelor două s-au subţiat sub presiunea procesului de curăţare a portofoliilor de neperformante.

Soldul creditelor acordate de BCR s-a contractat cu peste 5 miliarde de lei anul trecut, sub nivelul de 33 mld. lei, după ce în 2013 se prăbuşise cu 7 miliarde de lei. Banca a vândut anul trecut două pachete de credite neper­formante cu o valoare cumulată de 2 miliarde de lei, în timp ce alte credite proaste au fost scoase în afara bilanţului.

Creditele acordate de BRD s-au re­dus cu echivalentul a 1,2 miliarde de lei şi au ajuns la un stoc total de 26,5 mld. lei. Spre deosebire de BCR, care a crescut volumul depozitelor atrase de la clienţi cu o jumătate de miliard de lei, în cazul BRD resursele de la clientelă s-au redus cu 100 milioane de lei. BCR şi BRD şi-au redus activele totale cu 8% şi respectiv 4%, la 62 mld. lei şi respectiv 45 mld. lei. Cota de piaţă a BCR a alunecat astfel sub 17%, iar cea a BRD a ajuns la sub 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO