Bănci și Asigurări

BRD a depasit BCR la profitul net pe grup cu 25 mil. euro

25.03.2008, 18:48 16

Grupul financiar constituit in jurul BRD-SocGen a realizat anul trecut un profit net consolidat de 1,02 miliarde de lei (305,3 milioane de euro), depasind astfel rezultatul grupului BCR, care a castigat 933 milioane de lei (circa 280 de milioane de euro).
Rezultatele sunt calculate consolidat la nivel de grup pentru ambele entitati, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), fiind astfel comparabile.
In aceste conditii, indicatorul care reflecta eficienta utilizarii fondurilor proprii (ROE) a urcat la 43% pentru grupul BRD, in timp ce la BCR a fost de putin peste 20%. Ambele grupuri si-au imbunatatit indicatorii privind rentabilitatea capitalurilor anul trecut.
Luand in calcul si interesele minoritare, profitul net atribuibil actionarilor este de 924 milioane de lei pentru BCR, respectiv 1,022 miliarde de lei in cazul BRD.
In 2006, BCR obtinuse un profit net 768 de milioane de lei, clasandu-se astfel in fata BRD, care realizase un castig de 703 milioane de lei. Pentru BCR, rezultatele nu au fost inca auditate, fiind prezentate intr-un draft privind situatiile financiare la nivel de grup, care urmeaza sa fie supuse aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale programata pentru 18 aprilie. BRD are stabilita Adunarea Generala a Actionarilor pentru 22 aprilie, cand vor fi aprobate si situatiile financiare pe anul trecut.
Si la nivel de banca, BRD-SocGen a ajuns acum sa depaseasca BCR ca profitabilitate. Pentru 2007, BRD a raportat un profit de 917 milioane de lei (275 de milioane de euro), fata de 887 milioane de lei (266 de milioane de euro), cat a realizat BCR. Si in acest caz situatia s-a inversat anul trecut, dupa ce in 2006 BCR inca depasea BRD la nivelul profitului.
Din punctul de vedere al activelor, BCR (la nivel de grup) se mentine la o distanta semnificativa in fata BRD, cu un total de 63,35 de miliarde de lei (17,5 miliarde de euro), comparativ cu 39,98 miliarde de lei (11 miliarde de euro), cat au raporat francezii.
Structura bilantului la sfarsitul anului trecut arata ca ambele grupuri au pozitii pe euro importante. Activele (fondurile plasate) denominate in euro depasesc sursele atrase in aceasta valuta cu peste un miliard de euro, pentru ambele grupuri, acestea fiind astfel expuse la riscul unor variatii nefavorabile ale cursului de schimb. Practic, atat BCR, cat si BRD au atras fonduri in lei, pe care le-au schimbat ulterior in euro si le-au plasat la clientela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO