Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Economia se confruntă cu riscuri, dar este într-o situaţie mai bună decât estimările. Intrarea României în recesiune pare puţin probabilă. Inflaţia poate scădea sub 10%

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Vom continua planurile de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească.

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank: Vom continua planurile de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească.

Autor: Claudia Medrega

23.06.2023, 00:08 1732

„Nu trebuie să neglijăm oportunitatea pe care România o are şi anume fondurile din PNRR, fonduri de ordinul miliardelor de euro anual, care pot contribui la dezvoltarea economică şi permit depăşirea acestei perioade dificile“, susţine şeful CEC Bank şi al asociaţiei bancherilor ARB.

România s-a clasat în topul ţărilor din Uniunea Europeană în primul trimestru (T1) în privinţa creşterii economice, chiar şi în condiţiile unei inflaţii mari. Iar ultimele prognoze ne arată că deşi economia se confruntă în continuare cu riscuri este într-o situaţie mai bună decât datele estimate anterior şi inflaţia este de aşteptat să scadă sub 10%, spune Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat aflată în topul celor mai mari 10 bănci de pe piaţa românească după active.

„În aceste condiţii, o intrare a României în recesiune pare puţin probabilă. Dar nu trebuie să neglijăm absolut deloc oportunitatea pe care România o are şi anume fondurile din PNRR, fonduri de ordinul miliardelor de euro anual, care în mod cert pot contribui la dezvoltarea economică, pe baze sustenabile şi permit depăşirea acestei perioade dificile“, a spus pentru ZF şeful CEC Bank, care este şi preşedintele Asocia­ţiei Române a Băncilor (ARB). Economia României a crescut cu 2,3% în T1/2023. Însă, industria care este principala componentă a economiei a scăzut şi a avut o contribuţie negativă la PIB, transmiţând un semnal nefavorabil având în vedere că ponderea industriei în PIB este de aproape 24%. Pe partea de utilizare a PIB, consumul a continuat să crească, dar cu un ritm încetinit faţă de anii trecuţi. Majoritatea prognozelor indică o creştere economică pentru România în jurul a 3% după ce în 2022 avansul PIB a fost de 4,7%.

În ceea ce priveşte inflaţia, nivelul a coborât la sfârşitul lui T1 la 14,5%, iar în luna mai a ajuns la 10,6%, după ce închisese anul 2022 la 16,4%. Pentru finalul acestui an BNR prognozează o inflaţie de circa 7%.

Într-un context de piaţă din care, în această perioadă, nu sunt deloc excluse incertitudinile macroeconomice şi geopolitice, o provocare pentru CEC Bank este aceea de a se menţine şi în acest an ca o bancă atractivă pentru toţi românii, susţine Bogdan Neacşu. ìÎn acest fel, vom continua planurile de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească“, a explicat şeful CEC Ban.

Tot o provocare pentru CEC Bank, detaliază Bogdan Neacşu, este şi aceea de a se menţine printre băncile de top în ceea ce priveşte finanţarea economiei pe de o parte dar şi, pe de altă parte, de a încuraja clienţii să facă economii.

Totodată, CEC Bank vrea să îşi consolideze poziţia a 5-a în topul băncilor după activele bancare, mai spune şeful băncii. ìÎn anul 2022 am terminat cu o cotă de piaţă de aproximativ 8,7%, pe locul 6, dar în luna martie 2023 am ajuns deja pe locul 5.“

În 2022 CEC Bank a înregistrat o creştere substanţială a activelor, cu peste 22%, la 61,8 mld. lei. Banca înregistrase şi în 2021 o majorare a activelor cu aproape 23% faţă de 2020, la 50,7 mld. lei, banca reuşind în 2021 şi să urce în topul după active de pe locul 7 pe poziţia 6, depăşind UniCredit Bank. În 2022 CEC Bank a fost foarte aproape să mai urce o poziţie, până pe locul 5, ajungând la active comparabile cu ale Raiffeisen Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO